Sosyal Medyaya Olumlu Bakmayan Erdoğan İçin Çalışmalar Başlatıldı

TAKİP ET

Sosyal medya'ya 'olumlu bakmayan' AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yapılan eleştirilerin önüne geçmek için düğmeye bastı.

Sosyal medya üzerinden yapılan eleştirilerden rahatsız olan ve baskıyı her yandan yaymaya devam eden AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, yan hesaplar üzerinden ülkede yaşanan olaylara tepki gösterenlere dava açamadığı için hesapları deşifre edebileceği çalışmalara başladı. 

Erdoğan, sosyal medyaya 'olumlu bakmadığı' için AKP’nin, sosyal medyada 'yalan haberlerle mücadele etmek, kişisel hakları korumak ve sosyal ağ platformlarını daha hesap verilebilir bir hâle getirmek' için hazırladığı dezenformasyon yasasının ayrıntıları aktarıldı. Edinilen bilgilere göre, düzenleme ile sosyal medya şirketlerine yeni yaptırımlar getirilmesi planlanıyor.

Aktarılan bilgilere göre sosyal medya üzerinden hakaret eden ya da yalan haber yayan trol hesaplarla ilgili adli sürecin işlemesi için sosyal medya platformlarından bu hesapların bilgisi istenecek. Bu hesaplarla ilgili gerekli bilgileri paylaşmayan sosyal medya platformlarına para cezası kesilecek. AKP’liler, bu durumun kişisel olmadığını demokrasiyi korumak için atılan bir adım olduğunu ileri sürerek “Normal şartlar altında fake hesap üzerinden birine hakaret edildiğinde, bunun kim olduğu bulunamıyor. Sosyal ağ sağlayıcı da bununla ilgili bilgileri vermiyor. O kişinin yaptığı yanına kâr kalıyor. Sosyal ağ sağlayıcılarına ‘Sen bu isimleri ver ya da buna erişim sağla’ diyeceğiz. Bunlara düzenleme getireceğiz. Bu bir sosyal medya yasası değil, dezenformasyonla mücadele yasasıdır. Burada bütün siyaset kurumunun ve demokrasinin itibarını korumak için düzenleme olacak. Kişisel bir şey olmayacak”  iddiasında bulundu.

Ekşi Sözlük'te yayımlanan, "halk ayaklanmak için daha ne bekliyor?" mesajıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma başlatması ve son dönemde orman yangınlarıyla ilgili çıkan gerçek dışı görüntülerin sosyal medya hesapları üzerinden yayılması üzerine başlatıldığı iddia edilen çalışmaların, yapılacak düzenleme ile bu durumun önüne geçileceği ve bu gibi görüntüleri silmeyen sosyal medya platformlarına para cezası verileceği aktarıldı.

Düzenlemeye göre, yalan haberi üreten ve yayanlar, kurulacak ‘Sosyal Medya Başkanlığı’ tarafından denetlenecek. Söz konusu başkanlık, sosyal ağ sağlayıcılarından trol hesaplarla ilgili bilgi isteyecek, aynı zamanda yalan haber ya da görüntülerin silinmesini talep edebilecek.

Öte yandan, AKP kurmaylarının, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun da aralarında bulunduğu Bakanlarla, salı günü toplantı yapacağı aktarıldı. Meclis açıldığında gündeme gelecek ilk konunun dezenformasyon yasası olduğunu ifade eden AKP'liler “Bunları bir çerçeveye alacağız. Sansür, yasaklama ve engelleme söz konusu olmayacak” diye konuştu.

erdoğan sosyal medya twitter facebook instagram trol hesap baskı yasak