Soykırıma Maruz Kalan Uygur Kadınlar, Dünya Kadınlar Günü İçin İstanbul'da Toplandı

TAKİP ET

Uygur kadınların soykırıma maruz kaldığı Doğu Türkistan'daki durum, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle İstanbul'da düzenlenen bir etkinlikte anlatıldı.

Uygur kadınların soykırıma maruz kaldığı Doğu Türkistan'daki durum, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle İstanbul'da düzenlenen bir etkinlikte anlatıldıç

Toplantıda Uygur hareketi kurucusu Ruşen Abbas, Soykırımcı Pekin Rejimi'nin Doğu Türkistan'daki kadınların zorla kısırlaştırılması, cinsel istismara uğraması, zorunlu kürtaja tabi tutulması, Çinli erkeklerle zorla evlendirilmesi ve haklarının gasp edilmesi gibi sorunlarla karşı karşıya olduğunu vurguladı. Uygur kadınlarına destek olmak için dayanışma içinde olunması gerektiğini belirtti. Avukat Gülden Sönmez ve Av. Hilal Öztürk ise toplama kamplarındaki kadınların durumuna dikkat çekerek, Türkiye hukukunda atılması gereken adımlar hakkında bilgi verdi.

Toplantıda ayrıca Beykent Üniversitesi'nden Doç. Dr. Mağfiret Kemal, kadınların sosyal hayatta öneminden ve Doğu Türkistanlı kadınların üzerine düşen sorumluluklardan bahsetti. Ayrıca toplumların kadınlara verdiği değere göre gelişmişlik seviyesinin de önemine dikkat çekti. Genç kızların meslek seçimi, eğitim ve kişisel gelişimleri hakkında da konuşuldu. Uygur akademisyenler, aktivistler ve farklı meslek gruplarından hanımlar, gençlere deneyimlerini aktardı.

Müyesser Handan ise toplantıda Uygur diline verilmesi gereken önemden ve annelerin bu konudaki rolünden bahsetti. Doğu Türkistan'da yaşanan asimilasyon politikaları ve anadilin önemi hakkında bilgi verdi. Ayrıca, zorunlu kürtaja maruz kalan, Çinli erkeklerle zorla evlendirilen ve yavrularından ayrılmak zorunda kalan Uygur Türkü kadınlarının yanı sıra, tüm kahraman kadınların anıldığı belirtildi.

Toplantıda ayrıca, Türkiye'deki depremlerde kadınların fedakarlıklarının önemine dikkat çekildi ve kadınların ailede ve toplumda ne kadar önemli oldukları konusu tartışıldı. Hanımlar, kahvaltı eşliğinde hasbihal etti ve program, şair ve yazar Nurala Göktürk hanımın şiir dinletisiyle sona erdi.

ruşen abbas rushan abbas rushen abbas doğu türkistan uygur kadınlar günü 8 mart