Soykırımcı Çin, BM'nin Uygur Raporunun Yayımlamasını Engellemek İstiyor

TAKİP ET

Soykırımcı kızıl Çin, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet'e yazdığı mektupta, Çin'in Doğu Türkistan'da işlediği soykırımla ilgili merakla beklenen raporun yayımlanmasının durdurulmasını istedi.

Reuters’in haberine göre, soykırımcı Çin, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (BMİHYK) Komiseri Michelle Bachelet’e bir mektup yazarak, Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlalleri hakkında merakla beklenen bir raporun yayımlanmasını durdurmak istedi.

Michelle Bachelet, Mayıs ayında Çin ve Doğu Türkistan’a yaptığı ziyarette soykırımcı Çin yönetimine karşı çok yumuşak davrandığı için ciddi eleştirilere maruz kalmış ve ardından ikinci bir dönem görev almayacağını söylemişti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Bachelet Doğu Türkistan Ziyaretinde Kamplardaki Uygurlarla Konuşamadığını Açıkladı


Ancak Michelle Bachelet, Ağustos ayının sonunda görevinden ayrılmadan önce, Doğu Türkistan hakkındaki insan hakları ihlallerine ilgili raporu yayımlama sözü verdi. Söz konusu raporla ilgili geçen yıl Aralık ayında, komiserlik tarafından neredeyse tamamlanmış olduğu ve ilerleyen haftalarda yayımlanacağı bilgisi paylaşılmıştı. Daha sonra Çin’de düzenlenen Kış Olimpiyatları nedeniyle Çin’in talebi üzerine yayımlanmasının ertelendiği iddia edilmiş ve komiserlik Çin’le işbirliği yapmakla suçlanmıştı.


"Ciddi Endişe"


Çin tarafından yazılan mektupta, Doğu Türkistan raporuyla ilgili Çin yetkililerinin ve adının açıklanmaması koşuluyla konuşan üç yabancı diplomat ile bir insan hakları uzmanının “ciddi endişesi” dile getirildi. Mektupta, Çin’in Haziran sonundan itibaren konuyla ilgili Cenevre’deki diplomatik misyonlar arasında destek bulmaya ve ülkelerden imzalamalarını istemeye başladıkları belirtildi.


"Blok Çatışmasını Yoğunlaştıracak"


“(Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlalleriyle ilgili) değerlendirme yayımlanırsa, insan hakları alanında siyasileşmeyi ve blok çatışmasını yoğunlaştıracak, BMİHYK’nin güvenilirliğini baltalayacak ve komiserlik ile üye ülkeler arasındaki işbirliğine zarar verecek” denilen mektupta “Yüksek Komiseri böyle bir değerlendirmeyi yayımlamayı durdurmaya şiddetle çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

bm uygur raporu doğu türkistan çin Michelle Bachelet