Soykırımcı Çin'in Dünyadan Gizlediği Vahşet: Barın Katliamı

TAKİP ET

Doğu Türkistan'ın Barın kasabasında 5 Nisan 1990 tarihinde Çin hükûmeti vahşi bir katliama imza attı. Katliamın 34. yıl dönümünde şehit edilen Uygur Türkleri rahmetle anılıyor.

Doğu Türkistan’ın Barın kasabasında ​5 Nisan 1990 tarihinde Çin hükûmeti Uygur Türklerine yönelik vahşi bir katliama daha imza attı. Çin’in Doğu Türkistan’ı 1949'da işgal etmesinin ardından bölgede sistematik baskı, asimilasyon ve soykırımın temelleri atıldı. Doğu Türkistan halkı, Çin'in baskılarına karşı birçok kez ses yükseltti ve baş kaldırdı. Barın’da yaşanan ayaklanma bunlardan sadece birisiydi.

Dünya Uygur Hareketi, Çin hükümetinin Uygur protestoculara yönelik şiddetli baskısının Uygur toplumunun kolektif hafızasını yaralayan bir katliamla sonuçlandığı Doğu Türkistan'ın Barın kentinde 5 Nisan 1990'da yaşanan trajik olayları andı.

Dünya Uygur Hareketi, yayımladığı bildiride "Bugün, bunun otuz dördüncü yıl dönümünü anıyoruz ve Çin Komünist Partisinin (ÇKP) zalim yönetimine ve dizginsiz terör eylemlerine karşı temel özgürlüklerini savunmak için en büyük bedeli ödeyenlerin cesaretini ve kararlılığını onurlandırıyoruz." ifadelerine yer verdi.

Dünya Uygur Hareketi İcra Direktörü Rushan Abbas, şunları söyledi:

"Tek suçu kendilerini haksızlığa karşı savunmak ve Uygur kadınlarının haklarını korumak olan Barın'da yiten canları anıyor ve onlara sonsuz saygı duyuyoruz."

Dünya Uygur Hareketi, işgalci Çin rejiminin zulümlerine ve baskıcı politikasına karşı "ÇKP'yi kınamak ve bu tür katliamların tekrar yaşanmasını önlemek için adalet çağrısında bulunmak üzere bize katılın" diyerek açık çağrıda bulundu.

Dünya Uygur Hareketi, bu trajik olay için Dünya Uygur Kongresi (WUC), Uygur Araştırmaları Merkezi (CUS) ve Uygur Akademisi (UA) ile birlikte 5 Nisan 2024'te Washington DC'deki Çin Büyükelçiliği önünde bir anma töreni düzenleyecek.

cfu çin barın katliamı uygur türkleri vahşet çkp