Soykırımcı Çin, Türkiye'deki Uygurları Aileleriyle Tehdit Ederek Diğer Uygurların Bilgilerini İstiyor

TAKİP ET

Soykırımcı Çin'in geçen aylarda Çin dışında yaşayanları takip etmek için Avrupa'da kurduğu karakollar deşifre edilmişti.

Serbestiyet'ten Onur Erkan'ın haberine göre Zeytinburnu’nda Uygurların yoğun yaşadığı Nuripaşa Mahallesi’nde Uygur bir berber, dükkana müşteri olarak gelen yine Uygur olan bir gencin cep telefonuyla çekim yaptığını fark edince, çekim yapan gence müdahale etti.

Gencin telefonunda, soykırımcı Çin'in görevlisi olduğu anlaşılan bir şahısla Whatsapp üzerinden yaptığı sesli mesaj görüşmeleri bulundu.

Annesiyle Tehdit Ettiler

Uygur genç, telefonunda konuşmaları çıkan soykırımcı Çin Emniyet görevlisinin bir süre önce kendisiyle irtibata geçerek, İstanbul’daki Uygurlarla ilgili muhbirlik yapmasını istediğini ancak kendisinin reddettiğini birkaç gün sonra ise soykırımcı görevlilerin, Doğu Türkistan'da yaşayan annesinin yanından kendisinin aradıklarını ve annesinin hayatıyla kendisini tehdit ederek muhbirlik yapmayı zorla kabul ettirdiklerini anlattı.

Soykırımcı Çin görevlisi ile Uygurca yapılan sesli mesajlarda, kendisinin de Uygur olduğu anlaşılan şahsın; Uygur gençten, çekim yaptığı esnafla ilgili ayrıntılı bilgiler, esnafın ve dükkanın net çekilmiş fotoğraflarını göndermesini sert bir üslupla istediği duyuluyor.

Soykırımcı görevli, son günlerdeki mesajlaşmalarda İstanbul’da yaşayan başka bir Uygur’la ilgili de bilgiler istiyor.

Soykırımcı Çin tarafından muhbirliğe zorlanan genç, sesli mesajlardan birinde yakın zamanda bir arkadaşının düğün hazırlıklarına yardım ettiği için kendisinden istenen bazı bilgileri veremediğini belirtiyor.

Habere göre soykırımcı görevli, bahsedilen düğünle ilgili kendisine bilgi vermediği, gelinin kim olduğu ve adres bilgileriyle ilgili de kendisine hiç bilgi vermediği için gence tepki gösteriyor.

Türkiye Hattı Kullanıyor

Çin devlet görevlisi, Çin’de yasak olan Whatsapp uygulamasından kurduğu irtibatta bir Türkiye telefon hattını kullanıyor.

Uygur genç, çekim yaparken fark edilmesi üzerine çekilen videoda şunları söyledi:

“Hoten bölgesinden o Emniyet görevlisi önce Whatsapp üzerinden benimle irtibata geçti. Ben onu engelledim. Daha sonra annemi konuşturdu. Annemle tehdit ettiği için böyle bir şey yapmak zorunda kaldım, pişmanım.”

Soykırımcı Çin'in Yurt Dışı Karakolları

Soykırımcı Çin'in geçen aylarda Çin dışında yaşayanları takip etmek için Avrupa'da kurduğu karakollar deşifre edilmişti. 

"Devriye ve İkna" adlı ağın İtalya, İspanya Hırvatistan, Sırbistan ve Romanya dahil olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde olduğu değerlendiriliyor.

Konuya ilişkin 9 Aralık'ta Uygur Soykırımı Anma Günü münasebetiyle yapılan basın toplantısında TamgaTürk'ün "Çin karakolları Türkiye'de de var mı?" sorusuna yanıt veren Uygur Hareketi yetkilileri henüz böyle bir kanıta ulaşamadıklarını ancak şüphelendikleri durumlar olduğunu belirtmişlerdi.

çin uygurlar uygur genç zorla muhbirlik uygur soykırımı zeytinburnu