Soykırımcı Çin, Türkiye'nin Doğu Türkistan'a Ziyaretini 5 Yıl Süreyle Engellemiş

TAKİP ET

AKP'li Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Uygurlara verdiği desteğin Soykırımcı Kızıl Çin tarafında rahatsızlık yaratığını ve bu durumun iki ülke arasındaki ilişkileri etkilediğini açıkladı.

AKP'li Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Perşembe günü yaptığı açıklamada, Soykırımcı Çin'in, Türkiye'nin Uygurlara verdiği destekten duyduğu memnuniyetsizliğin iki ülke arasındaki ilişkileri etkilediğini belirterek, Türk büyükelçisinin birçok denemeye rağmen Uygur bölgesini ziyaret etmesine izin verilmediğini açıkladı

Başkent Ankara'da yıl sonu düzenlenen basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu şunları söyledi:

“Türkiye’den bir insani yardım heyetinin gelip (bölgeyi) inceleyebileceğini söylediler. (Çin Devlet Başkanı) Xi (Jinping) bunu teklif edeli beş yıl oldu. Beş yıldır bu heyetin ziyaretine neden engel oluyorsunuz, neden işbirliği yapmıyorsunuz?”

“Türk-Çin bağları, Pekin’in Uygur Türkleri konusundaki tavrımızdan rahatsız olmasıyla bozuldu. Sürekli Türkiye’de yaşayan bizim vatandaşlarımız için iade talepleri var. Bu nedenle bu tür talepleri kabul etmiyoruz.

Çavuşoğlu, Türkiye'deki Uygurların Soykırımcı Çin'e iade edildiği yönündeki iddiaları "tamamen yalan" olarak nitelendirdi. 

Eylül ayında BM İnsan Hakları Konseyi’nin Çin’deki Uygur Türkleri hakkında yayınladığı bir rapora atıfta bulunan AKP'li Dışişleri Bakanı, “Uluslararası alanda Uygur Türklerinin haklarını savunuyoruz ve bu Çin’i rahatsız ediyor. Ancak bu insani bir meseledir." ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu, "Rapor, tüm (insan hakları) ihlallerini ortaya koyuyor. Buna tepki göstermeliyiz” diye ekledi.

 

Türkiye'nin Kızıl Çin ile şeffaf bir şekilde iş birliği yapmak istediğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Büyükelçimiz henüz oraya (Doğu Türkistan) gitmedi, izin vermiyorlar. Çinli yetkililer, Pekin’deki büyükelçinin Uygur Türklerinin yaşadığı bölgeyi serbestçe ziyaret etmesine izin vermiyor, bunun yerine “onların sağladığı bir programı” izlemesini istiyor." diyerek Maocu Faşist Pekin yönetiminin uyguladığı baskıyı dile getirdi. 

Soykırımcı Çin çin pekin xi jinping uygur Doğu Türkistan Mevlüt Çavuşoğlu