Soykırımcı Çin Türkiye'ye Suriye'de 'Hukuka Uyma' Çağrısı Yaptı

TAKİP ET

Doğu Türkistan'da soykırım uygulayan Çin, Türkiye'ye "hukuka uyma" çağrısı yaptı.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin Suriye oturumunda yaşanan olayda, BM Çin Daimi Temsilci Yardımcısı Geng Shuang Türkiye'ye Suriye'de hukuka uyma çağrısı yaptı.

Fırat nehrindeki su seviyesinin azalması ve Allouk su tesisinde yaşanan kesintilerden Türkiye'yi sorumlu tutan Geng, Türkiye'nin uluslararası insan hakları hukukuna saygı duyması gerektiğini söyledi.

Geng'in sözlerine yanıt veren Türk BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, "Uluslararası insan hakları hukukunu ve insani hukuku ihlal edenlerden ders alacak değiliz" ifadelerini kullandı.

Söz konusu Allouk su tesisinde yaşanan sıkıntıların nedenlerinin BM Genel Sekreteri tarafından hazırlanan raporda net olarak anlatıldığını belirten Sinirlioğlu, Kürtçü terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG ve Şam rejiminin bu konuyu kendi ajandaları için çarpıttığını açıkladı.

Türkiye geçtiğimiz günlerde 42 ülke ile birlikte Çin'i Doğu Türkistan'da insan haklarına riayet etmeye çağıran bir açıklamaya ilk defa destek vermişti. Geng Shuang'ın skandal açıklaması söz konusu çağrıya Türkiye'nin destek vermesi sonrasında geldi.

Uygur Soykırımı

Çin'in işgalci olarak bulunduğu Doğu Türkistan'da 2014'ten bu yana sürdürdüğü Uygur Soykırımı, Hollanda, İngiltere, Kanada, ABD gibi birçok ülke tarafından resmi olarak tanınıyor.

Uluslararası insan hakları örgütlerinin raporlarına göre 1 ile 3 milyon Uygur, Kazak, Kırgız ve Özbek Türkü toplama kamplarında tutuluyor ve bu kamplarda tutulan esirler sistematik olarak işkence, tecavüz ve köleleştirmeye tabi tutuluyor.

Bunun yanında Uygur Türklerini hedef alan sistematik soykırımı durdurmasına yönelik çağrılara "radikal İslamcı terörizmle mücadele ettikleri" iddiasıyla yanıt veren ÇKP, terör örgütü Taliban'ın Kabil'i ele geçirmesi halinde kurulacak olan hükümeti tanıyacağını açıkladı. Bu durumda Çin, terör örgütü Taliban'ın kuracağı sözde hükümeti tanıyan ilk ülke olacak.

Soykırımın tanıklarında biri olan -gerçek ismi açıklanmayan- eski Çin polisi Jiang, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada toplama kamplarına "terör" suçlamasıyla masum, sıradan Türklerin nasıl kapatıldığını ve ne tür şiddetlere maruz kaldıklarını bir bir anlatmıştı.

Soykırımcı Çin Türkiye'ye Suriye'de 'Hukuka Uyma' Çağrısı Yaptı