Soykırımcı Çin, Uygur Profesör Rahile Davut'a Ömür Boyu Hapis Cezası Verdi

TAKİP ET

Uygur Profesör Rahile Davut, soykırımcı Çin tarafından ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Uygur Hareketi, yayınladığı basın bülteni ile ömür boyu hapis cezası onanan ünlü Uygur profesör Rahile Davut‘un durumuna tepki gösterdi.

Uygur Hareketi Profesör Rahile Davut’un ömür boyu hapis cezasına çarptırılmasına ilişkin haberlerden derin rahatsızlık duyduğunu belirterek, Çin hükümetinin ilk kez Davut’un ömür boyu hapis cezasını resmen kabul ettiğini belirtti.

Profesör Davut, Uygur akademisinde önemli bir figür ve Uygur kültürü ve folkloru konusunda saygın bir uzmandır. Çok sayıda yayın yazdı ve dünya çapında konferanslar verdi, Uygur toplumunun çeşitli geleneklerine ışık tuttu. Ne yazık ki, birçok Uygur aydını gibi, Çin rejimi tarafından hedef alındı ve Aralık 2017’den bu yana herhangi bir yargı süreci için fırsat olmadan gözaltına alındı.

Dui Hua Vakfı’na göre, Profesör Davut Aralık 2018’de “bölücülük” suçlamasıyla gizli bir duruşmaya çıktı ve Çin hükümeti tarafından mahkum edildi. Vakıf ayrıca, mahkumiyete karşı başarısız temyiz başvurusunun ardından, Profesör Davut’un devlet güvenliğini tehlikeye atmakla ilgili suçlardan ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığını doğruladı. Çin Hükümeti bu terimi, “ulusal birliklerine” tehdit olarak gördükleri insanlara yönelik baskısını haklı çıkarmak ve potansiyel olarak her türlü muhalefete yol açabilecek sesleri bastırmak için kullanıyor.

Haberi alan Dr. Rahile Dawut’un kızı Akida Pulat, “Bir kız çocuğu olarak, annemin haksız yere hapsedildiği düşüncesi ve ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığı yönündeki son haberler dayanılmaz acı ve stres getiriyor. Çin hükümeti ona ömür boyu hapis cezası vererek dünyaya merhamet etmediklerini gösteriyor. Çinli yetkililerden merhamet göstermelerini ve annemi derhal serbest bırakmalarını istiyorum” dedi.

Uygur Hareketi başkanı Rushan  Abbas, konuya ilişkin derin endişelerini dile getirdi ve “En saygın Uygur alimlerinden birine verilen sert ve haksız cezayı duymaktan dolayı harap olduk. Rahile Davut’un dünya çapında ünlü bir etnograftan, Çin hükümeti tarafından sözde “bölücü” olarak etiketlenmeye zorla geçişi, rejimin devam eden Uygur soykırımının ve Uygur kültürünün bastırılmasının açık bir delili olarak duruyor. Çin Komünist Partisi’ni (ÇKP) Profesör Davut’un maruz kaldığı ağır haksızlıktan dolayı şiddetle kınıyor ve uluslararası toplumdan derhal serbest bırakılmasını talep etmede bize katılmalarını rica ediyoruz” dedi.

Uygur Hareketi, ÇKP’yi haksız yere hapsedilmesi ve Profesör Davut’a ağır ceza verilmesi nedeniyle kınayarak, ünlü bir bilim adamını susturmaya yönelik bu eylemin, Doğu Türkistan’da Uygur halkına karşı devam eden soykırımın ve sistematik insan hakları ihlallerinin ürpertici bir hatırlatıcısı olduğuna dikkat çekti.

Uygur Hareketi, uluslararası toplumu, Profesör Davut’un ve haksız yere hapsedilen milyonlarca Uygur halkının derhal serbest bırakılmasını sağlamak için acil adımlar atmaya çağırdı

uygur uygur türkleri uygur soykırımı uygurlar rahile davut