Soykırımcı Çin'de Yapılacak Olan Olimpiyatlar İçin Meşale Yakıldı

TAKİP ET

Uygurlara soykırım uygulayan Çin'in başkenti Pekin'de yapılacak olan Kış olimpiyatları için meşale Yunan antik stadyumu Olympia'da tutuşturuldu.

Yunanistan'ın antik Oympia kentinde bulunan tarihi stadyumunda 2022 Pekin Kış Olimpiyatları için ilk meşale tutuşturuldu.

Yunanistan'daki Panathenaic Stadyumu'nda yarın yapılması planlanan Pekin Kış Olimpiyat Organizasyon Komitesi'ne teslim edilecek olan meşale, Pekin'e gidecek.

Pekin 2022 Olimpiyatları'nın 4-20 Şubat 2022 tarihleri arasında yapılması planlandı. 

Olimpiyatlar'ın Doğu Türkistan'da kurduğu toplama kamplarıyla Uygur Türklerine sistematik olarak soykırım uygulayan Çin'de yapılması uluslararası toplumdan tepki çekmişti. Ancak Olimpiyatlar'ın Pekin'de yapılması kararından vazgeçilmedi.

1936 yılında da Olimpiyatlar Nazilerin yönetimindeki Almanya'da yapılmış, oyunların meşruiyet kazandırdığı Nazi hükümeti sonunda milyonlarca masum Yahudi'nin katledildiği Holokost'u gerçekleştirerek insanlık tarihinin utanç sayfalarından birinde yerini almıştı.

Uygur Soykırımı

Çin'in işgalci olarak bulunduğu Doğu Türkistan'da 2014'ten bu yana sürdürdüğü Uygur Soykırımı, Hollanda, İngiltere, Kanada, ABD gibi birçok ülke tarafından resmi olarak tanınıyor.

Uluslararası insan hakları örgütlerinin raporlarına göre 1 ile 3 milyon Uygur, Kazak, Kırgız ve Özbek Türkü toplama kamplarında tutuluyor ve bu kamplarda tutulan esirler sistematik olarak işkence, tecavüz ve köleleştirmeye tabi tutuluyor.

Bunun yanında Uygur Türklerini hedef alan sistematik soykırımı durdurmasına yönelik çağrılara "radikal İslamcı terörizmle mücadele ettikleri" iddiasıyla yanıt veren ÇKP, terör örgütü Taliban'ın Kabil'i ele geçirmesi halinde kurulacak olan hükümeti tanıyacağını açıkladı. Bu durumda Çin, terör örgütü Taliban'ın kuracağı sözde hükümeti tanıyan ilk ülke olacak.

Soykırımın tanıklarında biri olan -gerçek ismi açıklanmayan- eski Çin polisi Jiang, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada toplama kamplarına "terör" suçlamasıyla masum, sıradan Türklerin nasıl kapatıldığını ve ne tür şiddetlere maruz kaldıklarını bir bir anlatmıştı.

Soykırımcı Çin'de Yapılacak Olan Olimpiyatlar İçin Meşale Yakıldı