Soykırımcı Çin'in Gözüne Girmek İsteyen Radikal İslamcı Taliban Uygur Türklerinin Evlerini Aradı

TAKİP ET

Çin Komünist Partisi yönetimi ile yakın ilişkilerde bulunan Taliban'ın bu hafta sonu birçok Uygur Türkü'nün evini aradı. 

 Doğu Türkistan'da uygulamakta olan soykırıma kılıf olarak uzun yıllardır "radikal İslamcılığı" kullanan soykırımcı Çin, şeriat sistemini uygulayan Taliban'ı henüz Kabil'i ele geçirmeden kurulacak olan yeni hükümetin Çin tarafından tanınacağı açıklanmış  sonrasında ise Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi Taliban'la çalışmaya hazır olduklarını söylemişti.

Taliban Sözcüsü Süheyl Şahin, Çin menşeli yayın kuruluşu CCTV'ye yaptığı açıklamada ise Afganistan'ın yeniden imarında Çin'in "büyük bir rol üstlenebileceğini" söylemişti.

"Çin, dev ekonomisi ve kapasitesiyle büyük bir ülke. Afganistan’ın yeniden inşasında büyük rol oynayabilir" diyen Şahin, bu desteklere muhtaç olduklarını belirtmişti.

Çin'in gözüne girmek isteyen Taliban'ın hafta sonu Uygur Türklerinin evlerini aradığı öğrenildi.

Çin'de çalışan siyasi analist ve gazeteci Bradley Jardine sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada "Afganistan'daki yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, bu hafta sonu birçok Uygur evinin Taliban tarafından arandığı bildirildi." ifadelerini kullandı.

 

 

 

çin uygur taliban ev arama türk radikal islam