Soykırımcı ÇKP'nin Huawei'si, Zarar Etme Pahasına TSK'nın İhalesine Göz Dikti

TAKİP ET

Soykırımcı ÇKP kontrolünde olan telekomünikasyon şirketi Huawei, Türk Silahlı Kuvvetleri ihalelerine girmek istiyor.

Soykırımcı ÇKP kontrolünde olan telekomünikasyon şirketi Huawei, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) verilmek istenen veri ağı hizmetleri için ihaleye katılmış, ancak bu ihaleyi kazanamamıştı. 

Huawei'nin zarar etme pahasına TSK ile çalışma isteği, Türkiye'deki oluşturduğu iyi ilişkilerine zarar vermesine neden olmuştu. Huawei, Türkiye pazarında faaliyet göstermek ve güçlü bir pozisyon kazanmak için agresif bir oyun oynamış, ancak bu ısrarı kendisine büyük zarara mâl olmuştu.

2022 yılının Mayıs ayında yapılan ihalede Huawei ilk turda seçilmişti. Ancak, Türk şirketlerin kendilerine danışılmamasından kaynaklanan eleştiriler, Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından görüşülmüş ve yetkililer süreci yeniden başlatmıştı.

Kasım ayındaki ikinci ihale tekrar davetle yapılmış ve Huawei'nin yanı sıra, Cisco, Arista Networks ve Türk entegratör SBİ Bilişim gibi diğer bilişim firmaları da ihaleye katılmıştı. Huawei, bu ikinci ihaleyi de kazanamayınca, Türkiye'de oluşan iyi ilişkilerine verilen zararın önemi daha da artmış oldu.

Huawei tekrar fiyat düşürme konusunda ısrar ederken, Turkcell'in çekinceleri sonrası Huawei, tüm aktif sözleşmelerdeki bakım operasyonlarını dondurma tehdidinde bulundu. Anlaşmazlık AKP'li Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Soykırımcı Çin'in Büyükelçisi Liu Shaobin'e kadar yayıldı.

Huawei, Türkiye'deki ortaklarıyla normal olarak iyi ilişkiler kurarken, agresif taktikleri bu durumu değiştirdi. Türkiye'nin sivil ve askeri ağlarında önemli bir aktör olma isteği, Huawei ve Pekin için önemli gösteriyor.

Huawei, 2010 yılında İstanbul'da ikinci büyük Ar-Ge merkezini kurmuştu. Turkcell, Huawei ile çalışmasına ek olarak CDB'dan fon alıyor.

ZTE, TSK Güçlendirme Vakfı'nın %15'ine sahip olan Netaş'ın %48'ine sahip. Huawei, TSK ile çalışmak için hala ısrar içinde ve Innova ile işleri tersine çevirmeye çalışıyor.

Huawei, Avrupa'da casusluk faaliyeti iddiasıyla dava açılmış ve ABD tarafından ambargo listesine alınmıştı. ABD hükumeti, Huawei'nin 5G şebekesine erişmesine izin veren tüm müttefiklerle istihbarat paylaşımını gözden geçireceğini açıklamıştı.

Türkiye, milli imkanlarla önemli çalışmalar gerçekleştiriyor ve devlet desteğiyle kurulan ULAK Haberleşme önemli yol kat etmiş durumda.

huawei tsk türk silahlı kuvvetleri ordu ihale