Soykırımcı ÇKP Rejimi, Namaz Kıldığı İçin Hapsettiği Uygur Kadını Öldürdü

TAKİP ET

İşgal altındaki Doğu Türkistan'ın Gulca şehrindeki kömür madeninde çalışırken namaz kıldığı için tutuklanan Halide Kurban'ın, 2 ay önce cezaevinde hayatını kaybettiği öğrenildi.

Doğu Türkistan'ın Gulca şehrinin Karayaağaç köyündeki Altın madeninde meydana gelen göçük sonrası 18 işçinin enkaz altında kaldığı bildirildi. Çinli Çinghua Şirketine ait madende 24 Aralık öğle saatlerine doğru olay meydana geldi.

Kazada mahsur kalan işçilerin çoğunun Uygur Türkü olduğu ortaya çıktı. Olaydan haftalar geçmesine rağmen Soykırımcı ÇKP rejimi yetkilileri, arama kurtarma sonuçlarıyla ilgili herhangi bir bilgi paylaşımında bulunmadı.

İstiqlal'den Muhammed Ali Atayurt'un haberine göre, konuyla ilgili yapılan araştırmalar sırasında bir başka madende çalışanlardan hayatını kaybeden Uygurların olduğu ortaya çıktı. Çinghua Şirketine ait kömür madeninde çalışan Halide Kurban adındaki bir kadının 2 ay önce cezaevinde hayatını kaybettiği öğrenildi.

Halide Kurban uzun zaman önce kocasını kaybetmiş ve iki çocuk annesi olan bir kadındı. Kömür madeninde çalışarak geçimini sağlıyordu. 2018 yılının sonbaharında madenin bir köşesinde iki çocuğu ile birlikte gizlice namaz kılarken kömür madeni görevlileri tarafından fark edildi ve "yasadışı dini faaliyet”lerde bulunduğu gerekçesiyle aynı gün kaldığı evinde gözaltına alınıp tutuklandığı bildirildi.

Halide Kurban hakkındaki sözde suçlamalar uyarınca 16 ve 17 yaşlarındaki iki çocuğunu 10 yıl önce yasadışı dini eğitimde yetiştirdiği için 7 ila 14 yıl, gizlice namaz kıldığı için ise 4 yıl olmak üzere toplam 18 yıl hapis cezasına çarptırıldığı, Gulca Şehrindeki Baikol Kadınlar hapishanesinde tutulduğu, bu yıl 40 yaşında olan Halide Kurban hanımın kötüleşen hastalıkları sonucu hapishane işkencelerine dayanamayıp Kasım 2022’de hapishanede şehit düştüğü ortaya çıktı. İki çocuğunun nerede ve ne durumda olduğu henüz bilinmiyor.

Soykırımcı ÇKP rejimi, milyonlarca Doğu Türkistanlıyı sudan bahanelerle ceza kamplarına ve hapishanelere hapsediyor. Tutsaklara çeşitli kimyasallar vererek zorla kısırlaştırılırken, Kızlar Çinli erkeklerle evliliğe zorlanıyor. Kadın Erkek ayrıt etmeden gençleri Çin illerine ve diğer bölgelere, adını “istihdam” koyup zorla çalışmaya sürgün ediyor.

Gözlemciler Halide Kurban gibi suçsuz yere hapsedilen ve şehit edilen sayısız anne babaların evlatlarının köle işçi olarak zorla çalıştırılmakta olduğunu, Halide hanımın da çocukları hayattaysa Çin illerinde veya başka bölgelerde çalıştırılmakta olabileceğini kaydetti.

Soykırımcı Çin çin uygur Halide Kurban altın madeni Çinghua Doğu Türkistan