Soykırımcı ÇKP, WeChat'te Protesto Videosu Paylaşan 19 Yaşındaki Uygur Öğrenciyi Mahkum Etti

TAKİP ET

Aralık WeChat'te "beyaz kağıt" protestolarını gösteren bir video yayınladıktan sonra gözaltına alınan bir Uygur öğrenci, "aşırıcılığı savunmaktan" suçlu bulundu.

19 yaşındaki Kamile Wayit, soykırımcı ÇKP tarafından Henan'daki üniversiteden eve döndükten sonraki gün 12 Aralık'ta Atush'ta gözaltına alındı. O zamandan beri Wayit'ten kendisinden haber alınamadı, ancak geçen hafta Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü, Economist dergisine Wayit'in 25 Mart'ta "aşırıcılığı savunma suçundan" mahkum edildiğini doğruladı. 

Wayit, soykırımcı Çin'in sert sıfır vaka rejimi nedeniyle Doğu Türkistan'ın başkenti Urumçi'de yaşanan yangın sonrası Kasım ve Aralık aylarında çok sayıda şehre yayılan protestoların ardından gözaltına alınan düzinelerce insandan biri  oldu. Protestolar 24 Kasım'da Urumçi'de 10 kişinin ölümüne neden olan bir apartman yangını nedeniyle başlamıştı. Binada yaşayanlar Çin Virüsü yasakları nedeniyle binayı terk edemedikleri için ölmüştü. 

Bu protestolara katılan Çinliler de gözaltına alındı ancak onlar daha yumuşak muamele ile karşılaşırken işgal altındaki Doğu Türkistan'da yaşayan Uygurlar sert muamele gördü. 

Kamile Wayit de bu sert muameleyle karşılaşan Uygurlardan birisi oldu. Wayit protestolara katılmadığı, sadece "beyaz kağıt" eylemi olarak bilinen bir eylemin videosunu Çinli sosyal medya uygulaması WeChat'te paylaştığı için aşırıcılığı savunmakla suçlanarak tutuklandı. 

The Guardian'ın aktardığına göre Wayit'in ağabeyi Kewser Wayit, ABD'de yaşayan ve Uygur haklarını savunan bir mühendis. Kewser Wayit daha önce Radio Free Asia'ya, Kamile'nin WeChat'te protestolarla ilgili bir gönderi paylaşmasının ardından polisin babalarını aradığını söylemişti . Kewser Wayit ayrıca, Çin'de yaşayan Uygurlar için yaygın olduğu gibi, yurtdışında yaşamasının Kamile hakkında daha fazla incelemeye yol açmış olabileceğini de kaydetti. Kamile Wayit'in babasının 2017-2019 yılları arasında soykırımcı ÇKP rejiminin toplama kamplarında tutulduğu belirtildi. 

Soykırımcı ÇKP yönetimi yurt dışında yaşayan Uygurların ailelerini adeta rehin alarak Uygur Soykırımı konusunda konuşmalarını önlemek için şantaj yapıyor.

uygur uygur soykırımı soykırım çkp kamile wayit kewser wayit uygurlar