Soykırımcı Nazilerin Korkulu Rüyası OIan Nürnberg Savcısı Benjamin Ferencz, 103 Yaşında Hayatını Kaybetti

TAKİP ET

Nürnberg Mahkemeleri'nin baş savcısı Benjamin Ferencz hayatını kaybetti.

Nürnberg Mahkemeleri’nin baş savcısı Benjamin Ferencz hayatını kaybetti. 103 yaşındaki Ferencz, diktatör Hitler'in emriyle Nazi Almanyası’nın en büyük katliamlarından sorumlu olan ölüm mangalarının liderlerini yargılayan kişi olarak tarihe geçti.

Ferencz, Harvard Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan iki yıl sonra, 1945’te Nürnberg’de başlayan savaş suçları davalarında görev aldı. 27 yaşındaki genç savcı, Einsatzgruppen adı verilen ve Yahudiler başta olmak üzere bir milyondan fazla insanı toplu halde öldüren Nazi subaylarının karşısına çıktı. Ferencz’in mahkum ettiği 22 sanıktan dördü idam cezasına çarptırıldı.

Ferencz, savaş sonrasında da uluslararası hukuk alanında çalışmalarını sürdürdü. 2002 yılında Lahey’de kurulan Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin oluşumunda önemli rol oynadı. Ferencz, savaş suçlularının cezasız kalmaması için mücadele etti.

Oğlu Donald Ferencz, babasının ölüm haberini sosyal medyadan duyurdu. Oğul Ferencz, babasının hayat felsefesinin “savaş değil hukuk” olduğunu belirtti. Ferencz’in cenazesi yakın zamanda düzenlenecek bir törenle defnedilecek.

(The Telegraph)

Benjamin Ferencz nürnberg savcısı nazi Hitler