Soykırımcı Wang Yi'nin Türkiye Ziyaretine Karşı Doğu Türkistan Türklerinden Basın Açıklaması

TAKİP ET

ÇHC Dışişleri Bakanı'nın Türkiye'yi ziyaretine karşı Doğu Türkistan Türkleri İstanbul ve Ankara'da protesto amaçlı basın açıklamaları gerçekleştirdi.

İşgal altındaki kadim Türk yurdu Doğu Türkistan'da benzeri görülmemiş bir soykırıma imza atan Çin Halk Cumhuriyeti'in Dışişleri Bakanı Wang Yi başkanlığındaki heyet, 25 Mart'ta Türkiye'ye geldi. Partili Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşen ve samimi pozlar veren Wang Yi'nin ziyareti, Türkiye'nin çeşitli noktalarında Doğu Türkistan Türkleri tarafından protesto edildi.

İstanbul'da Tarabya'daki Çin Konsolosluğu önünde sürdürülen Millet Nöbeti'nde konuya dair bir basın açıklaması yapıldı ve çok sayıda katılımcının bulunduğu protesto etkinliğinde ÇKP Rejimi sloganlarla protesto edildi.

Ankara'da ise The Green Park'ta düzenlenen basın toplantısıyla söz konusu ziyaret protesto edildi. Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve insan hakları savunucularının katılım sağladığı etkinliğe basın mensupları da ilgi gösterdi. 

Basın toplantısında Dünya Uygur Kurultayı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Erkin Ekrem, İsa Yusuf Alptekin Vakfı Başkanı Dr. Ömer Kul ve Prof. Dr. Alimcan İnayet, bölgenin ve Doğu Türkistan Türklüğünün güncel sorunlarına temas eden birer konuşma yaptı. Etkinliğe Doğu Türkistan İnsan Hakları İzleme Derneği adına katılım sağlayan Nurettin İzbasar, bölgedeki insan hakları ihlallerine ilişkin bir sunum gerçekleştirdi. Basın toplantısı konuşmacıların basın mensuplarının sorularını yanıtlamasıyla tamamlandı.

Nurettin İzbasar Doğu Türkistan İnsan Hakları İzleme Derneği alimcan inayet erkin ekrem ömer kul dünya uygur kurultayı isa yusuf alptekin vakfı millet nöbeti wang yi mevlüt çavuşoğlu çin konsolosluğu the green park