Soylu: 193 Bin 293 Suriyeli Türk Vatandaşı Oldu

TAKİP ET

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 193 bin 293 Suriyelinin Türk vatandaşı yapıldığını açıkladı.

Ankara'da basın toplantısı yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Bu meseleyi Hollywood senaryosunun yapıldığı bir alan olarak değerlendiriyorlar. Sınır güvenlikleri alınırsa bu sorunun bitebileceğini düşünüyorlar. Türkiye'nin bu meseleye Sayın Cumhurbaşkanımızın, ülkemizin insanının vicdani temelde baktığı herkesin malumu. Geldiğimiz andan itibaren göçü yönetmeye çalışan bir anlayışı ortaya koyuyoruz. 2011 yılı Suriye iç savaşından itibaren ne yaptığını bilen bir Türkiye var" diye konuştu.

Suriye'den gelen göçün karakter değiştirdiğini ve artık çatışma bölgeleri yerine Şam'daki ekonomik kriz nedeniyle göçün olduğunu belirten Soylu, "Şam civarından gelenleri direkt kampa alacağız. Onlara geçici koruma statüsü vermeyeceğiz. Çatışma bölgelerinden, iç savaş bölgelerinden gelenlere sağlanan bir statüdür bu. Onlara bunu vermeyeceğiz. Bunların tamamı kendi ülkelerine geri döndürülecekler" dedi.

İran'da 2 milyonu Türkiye sınırında olan 5 milyon Afgan olduğunu belirten Soylu, Suriye ve İran sınırlarında göçe hazır 8 milyon kişi olduğunu belirterek "Herhangi bir saldırı, herhangi bir tehdit, veya bulabildikleri ilk fırsatta böyle bir kitle var" dedi.

Soylu vatandaşlık meselesine ilişkin ise"31 Aralık 2021 tarihine kadar 84 bin 152'si çocuk olmak üzere 193 bin 293 Suriyeli Türk vatandaşı oldu. Bunun içinde 2011 öncesi olanlar da var. Türkiye'de 700 binin üzerinde Suriyeli çocuk doğdu. 3 milyon 700 bin civarında Türkiye'de geçici koruma statüsünde Suriyeli var" ifadelerini kullandı.

soylu suriyeli türk vatandaşı oldu 193 bin