Soylu, Uygurların Mücadelesini ABD'ye Bağlayıp LGBT İle Bir Tuttu

TAKİP ET

Soylu, soykırımcı ÇKP'nin propagandalarını tekrarladı.

AKP İstanbul Milletvekili Süleyman Soylu, CNN Türk'te katıldığı yayında soykırımcı ÇKP rejiminin Uygurlara yönelik soykırımını inkar ederek Uygur Türklerinin mücadelesini yine ABD’ye bağladı.

Açıklamasında “ABD iki şey üzerinden yürür; bir LGBT üzerinden yürür, iki Çin’e karşı Uygur Türklerinin üzerinden yürümeye çalışır. Bu ikisini çok uzun süre devam ettirdi” diyen Bakan Soylu, ABD’nin Uygur meselesi üzerinden bir taşla iki taş vurmak istediğini belirterek “Uygur meselesinde Türkiye’yi bir saha olarak görüp, Türkiye’yi de etkileyerek bizim Uygur Türkleri kardeşlerimize yönelik herhangi bir şey yapabileceğimiz durum oluşturmak ve Çin’i sıkıştırmak istedi. Bunu ABD uzun süredir Türkiye üzerinde iç politika malzemesi olarak kullandı” dedi.

ABD’nin Suriyeli göçmenler meselesini Avrupa’ya havale ettiğini ama diğer iki ana politikayı kendisinin yürüttüğünü belirterek “DEAŞ’lılar Suriye’den ayrıldıktan sonra ABD bunları Doğu Türkistan’ın öteki tarafındaki vadiye yerleştirdi. Onu uzun süreli bir politika olarak, Afganistan ile Doğu Türkistan arasına yerleştirdi” dedi.

Soylu'nun açıklamasına Uygurlardan büyük tepki geldi. 

Uygur Haber'e konuşan Uygur Araştırmaları Merkezi’nin araştırmacısı Memet Tohti Atavulla şunları söyledi:

Demek ki, Süleyman Soylu, “ABD’nin Çin’e karşı Uygurları kullanmasından” memnun değil. Bir de hiç tereddüt etmeden Uygurları sözde “ABD destekli terör faaliyetleri” ile ilişkilendiriyor ve Çin’in Uygur soykırımı için bahane olarak kullanmakta olduğu “uluslararası terörizm” propagandasını tekrarlıyor.

uygurlar abd uygur soykırımı LGBT soylu süleyman soylu