Sözcü Yazarı Saygı Öztürk 'Gelecek Seçimin En Tartışmalı Konusu'nu Yazdı: Kaç Suriyeli Seçmen Yapıldı?

TAKİP ET

Yaklaşan seçimlerde oy kullanabilmeleri için Suriyelilere süratle vatandaşlık verilmeye başlandığı iddia edilmiş, CHP lideri Kılıçdaroğlu "tehlike yok" demişti. Peki, Suriyeliler üzerinden seçmen listelerine müdahale edildiği nasıl anlaşılabilir? Sözcü yazarı Saygı Öztürk, dikkat çekici bir yazı kaleme aldı.

Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ, geçtiğimiz günlerde dikkat çekici bir iddia ortaya atmış ve 1,3 milyon Suriyeliye seçimlerde oy kullanabilmeleri için vatandaşlık verildiğini ve seçim öncesinde 3 milyon Suriyelinin vatandaş yapılmak istendiğini öne sürmüştü. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise YSK'nın dahi elinde olmayan seçmen verilerinin kendi ellerinde olduğunu belirterek bu konuda çok hassas olduklarını söylemiş, "Tehlike yok" demişti.

Kılıçdaroğlu: Kaç Yabancının Oy Kullanacağını Biliyoruz, Tehlike Yok

e-Devlet Üzerinden İsim Değişikliğine Neden İzin Verildi?

Fakat e-Devlet üzerinden isim soyisim değişikliğine izin verilmesinin ardından tartışmalar yeniden alevlendi. TBMM Başkanlığı'na bir soru önergesi veren CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, bu uygulamayla vatandaşlık verilen Suriyelilerin gizlenmek istendiğini iddia etti.

Ali Mahir Başarır'dan 'e-Devlet'ten İsim Değişikliği' İddiası: Amaç Suriyeliler mi?

Gelecek Seçimin En Tartışmalı Konusu

Gelecek seçimin en tartışmalı konusunun oy kullanma hakkına kavuşan yabancı uyruklular olduğunu belirten gazeteci Saygı Öztürk, Sözcü'de kaleme aldığı yazıda seçimler ve seçmen sayıları konusunda araştırmalarıyla bilinen ODTÜ'lü bir grubun yöneticisi olan Mehmet Günal Ölçer'in "Gelecek seçimde ilk kez oy kullanma hakkı kazanacak seçmen sayısının 4 milyon 500 bin civarında olacağını hesaplıyoruz. Bu sayının üzerindeki seçmen artışı normal değildir" dediğini aktardı.

Günlük Ortalama Yaklaşık 2 Bin 400

Seçime girme hakkı olan siyasi partilerin YSK'dan yılda 2 kere seçmen listelerini alabildiğini ve seçmen sayılarında yaşanabilecek anormal değişimleri belirleyebildiklerini belirten Öztürk, son 11 yılda Türkiye genelinde günlük ortalama 2 bin 370 ile 2 bin 417 arasında seçmen artışı yaşandığını kaydetti.

Aylık Seçmen Artışı Ortalama 77 Bin

Son 8 seçimde aylık seçmen sayısı artışının en yüksek 77 bin olduğunu belirten Öztürk'ün aktardığına göre yerel seçimler ile Haziran 2023 arasında 52 ay olduğunu hatırlatan Mehmet Günal Ölçer, "Basit bir hesapla; seçmen sayısının en fazla 4 milyon 160 bin artacağı söylenebilir. Bu yöntemin dışında seçmen sayısı artışını 3 ayrı yöntemle daha hesapladık. Bu yöntemlerle hesaplanan artışlarda 3 milyon 993 bin ile 4 milyon 496 bin arasında değişiyor" diye konuştu.

Artış En Çok 4,5 Milyon Olabilir!

Bu durumda Haziran 2023 seçimlerinde seçmen artışının en çok 4 milyon 500 bin olacağını belirten Mehmet Günal Ölçer, "2023-Haziran Ayında yapılaması beklenen genel seçimde, seçmen sayısındaki artışın 4 milyon 500 binden fazla olması söz konusu olamaz. Seçmen sayısındaki artışın 4 milyon 500 binin üzerinde olması, seçmen listelerine müdahale edildiği anlamına gelecektir" ifadelerini kullandı.

"Vatandaşlığa Alınanlar Ne İçişleri Bakanı'nın Açıkladığı Gibi Az Ne de Zafer Partisi Genel Başkanı'nın Dediği Kadar Fazla"

Mehmet Günal Ölçer'in sunduğu verileri aktaran Saygı Öztürk, "Vatandaşlığa alınan ne İçişleri Bakanının açıkladığı gibi az, ne de Zafer Partisi Genel Başkanının dediği kadar fazla. Bunun sorumlusu sağlıklı bir açıklama yapmayan, önergelerde 'Kaç kişi vatandaşlığa alındı?' sorusuna, alay edercesine 'Kanunlara göre işlem yapılmaktadır' diyenlerdir. Gelecek seçimin en tartışmalı konusu, vatandaşlığa alınanlara oy kullandırılması olacak" ifadelerine yer verdi.

Saygı Öztürk'ün yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

sözcü yazarı saygı öztürk gelecek seçimin en tartışmalı konusunu yazdı seçmenler suriyeli vatandaşlık verilen vatandaşlığa alınan türkiye cumhuriyeti içişleri bakanlığı zafer partisi genel başkanı ümit özdağ chp kemal kılıçdaroğlu tehlike yok ysk verileri