Sözde Dağlık Karabağ Yönetimi Rusçayı Resmi Dil Olarak Kabul Etti

TAKİP ET

Sözde Dağlık Karabağ Cumhuriyeti Parlamentosu, Rusça'nın statüsüne ilişkin yasa tasarısını kabul ederek Ermenice'nin yanında Rusça'yı da resmi dil olarak tanıdı.

Sözde Dağlık Karabağ yönetimi, Rusça’nın resmi dil olarak tanınmasına ilişkin yasa tasarısını kabul sözde parlamentodaki oy çokluğuyla kabul etti.

25 Mart tarihinde yapılan oylamada söz konusu değişikliğe 27 "milletvekilinin" destek verdiği, ikisinin çekimser kaldığı ve 2 “milletvekilinin” de oylamaya katılmadığı belirtildi.

Rusçanın resmi dil olarak tanınmasına imkan sağlayan yasa tasarısını hazırlayanlardan biri olan sözde Karabağ Milletvekili Aram Arutyunyan, Rus basınına yaptığı açıklamada"projenin bir dizi sosyo-ekonomik ve kültürel faktör dikkate alınarak geliştirildiğini” ve bu duruma savaştan sonra bölgeye Rus Barış Güçlerinin konuşlandırılması faktörünün de etkisinin olduğunu dile getirmişti.

Sözde Dağlık Karabağ yönetimi, Rusçaya resmi dil statüsünün verilmesinin, her alanda işbirliğinin derinleştirilmesi için gerekli koşulları sağlayacağı ve yasal çerçeve içinde ilişkilerin gelişmesine katkı sunacağını öne sürdü. Tasarı metninde, “Rus barış güçlerinin Karabağ’daki uzun vadeli varlığı, çok sayıda sosyal ve iletişim sorununu birlikte çözme ihtiyacının farkında olunması, inşaat, sağlık, eğitim ve bilim alanlarında iş birliği, Rus dilinin rolünün yeniden değerlendirilmesini gerektiriyor” ifadeleri kullanıldı.

Daha önce de Karabağ’daki ateşkesin ardından Rusya’nın bölgedeki artan etkisine yönelik, Karabağ’daki Ermenilere Rus pasaportu verilmesi gündeme gelmişti.

karabağ dağlık karabağ ermenistan azerbaycan rusya pasaport rusça resmi dil parlamento dağlık karaba yönetimi kabul etti edildi kabul resmi dil ermenice karar