Sözde Tarafsız TRT'nin Yandaşlık Raporu: Erdoğan'a 32 Saat, Kılıçdaroğlu'na 32 Dakika

TAKİP ET

RTÜK üyeleri Taşcı ve Keser, TRT Haber'in 1 Nisan - 1 Mayıs arasındaki canlı yayınlarını inceledi. AKP Genel Başkanı Erdoğan'a 32 saat 42 dakika, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na ise 32 dakika canlı yayın ayrıldığını belirlendi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) CHP kontenjanından seçilen üyeleri İlhan Taşcı ve Tuncay Keser, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin başladığı 1 Nisan’dan itibaren TRT Haber’in siyasi parti ittifaklarının seçim mitinglerine ilişkin canlı yayınlarını inceledi.

Yaptıkları açıklamada, TRT Haber’in AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a 32 saat 42 dakika 47 saniye süreyle canlı yayında yer verdiğini belirten Taşçı ve Keser, Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’na ise yalnızca 32 dakika 23 saniye canlı yayın ayrıldığını ifade ettiler.

Cumhur İttifakı’na toplamda 59 saat canlı yayın

Taşcı ve Keser’in açıklamasına göre, TRT Haber’in inceledikleri dönemde Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye de 25 saat 27 dakika 40 saniye süreyle canlı yayında yer verildi. Ayrıca BBP 33 dakika 43 saniye, DSP 13 dakika 11 saniye, Yeniden Refah Partisi 7 dakika, HÜDA PAR ise 6 dakika 45 saniye süreyle TRT Haber’de canlı yayında yer aldı. Böylece Cumhur İttifakı’nın toplam canlı yayın süresi 59 saat 11 dakika 6 saniye olarak hesaplandı.

Millet İttifakı’na ise yalnızca 42 dakika

TRT Haber’in Millet İttifakı’na ayırdığı canlı yayın süresi ise oldukça düşük kaldı. CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra Millet İttifakı’nın diğer ortağı İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e de yalnızca 10 dakika 35 saniye süreyle canlı yayında yer verildi. Aynı dönemde Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’na da TRT Haber’de yalnızca bir dakikalık bir canlı yayın ayrılması dikkat çekti. Böylece Millet İttifakı’nın toplam canlı yayın süresi ise yalnızca 42 dakika 58 saniye olarak belirlendi.

RTÜK üyelerinden eleştiri: Kamu yayıncısı değil yandaşlık

RTÜK üyeleri Taşcı ve Keser, TRT Haber’in siyasi parti ittifaklarına ayırdığı canlı yayın sürelerindeki uçurumu eleştirdiler. Taşcı, “TRT için kamu yayıncısı demek mümkün değil. İttifaklar arasındaki 85 katlık uçurum ancak yandaşlıkla açıklanabilir. TRT, seçmenin bilgilenme hakkını ihlal ediyor. Bu durum demokrasimize zarar veriyor” dedi. Keser ise “TRT, diğer yayın kuruluşlarına örnek olması gerekirken, tam tersine tarafsızlığı, fırsat eşitliğini en fazla ihlal eden kuruluş haline geldi. TRT yönetimi TRT Kanununu paspas etmiş durumda. Bu haksızlığa karşı RTÜK olarak gerekli yaptırımları uygulamalıyız” diye konuştu.

trt recep Tayyip Erdoğan kemal kılıçdaroğlu trt haber ilhan taşcı tuncay keser canlı yayın cumhur ittifakı millet ittifakı