Sözde Tarafsız TRT, Propaganda Yasağını 'Belgesel' Yoluyla Deliyor

TAKİP ET

TRT, 14 Mayıs seçimleri öncesinde yasaların ve YSK'nin tarafsızlık ilkesini ihlal ederek AKP'yi öven belgeseller hazırladı. Belgesellerde, AKP döneminde yapılan kamu yatırımları ve eğitim reformları gibi konulara geniş yer verildi. RTÜK üyesi Tuncay Keser, bu duruma tepki göstererek, ne YSK'nin ne de RTÜK'ün hiçbir adım atmadığını söyledi.

14 Mayıs’ta yapılacak seçimler yaklaşırken, siyasi partilerin ve cumhurbaşkanı adaylarının medyada yer aldıkları süre tartışma konusu oluyor. Devlet televizyonu olarak bilinen TRT ise yasaların ve YSK’nin “tarafsızlık” ilkesini yok sayarak AKP’yi öve öve bitiremedi.

TRT, “Kalkınma Yolunda 100 Yıl” temalı, süresi 3-10 dakika arasında değişen belgeseller hazırladı. Belgesellerde, “Eğitim”, “İlk Türk Uçağından Milli Muharip Uçak’a”, “İstanbul Havalimanı”, “Nükleer Enerji”, “Milli Savunma Sanayi”, “Sosyal Yardımlar Genel Sağlık Sigortası”, “Avrasya Tüneli” gibi alt başlıklara yer verildi. Ayrıca “Şehirlerimizle Türkiye” belgeseli de yayınlandı.

Belgesellerde, AKP dönemine geniş yer ayrılması ve övgüler sıralanması dikkat çekti. Eğitimle ilgili belgeselde okullaşma oranları, derslik ve öğretmen sayıları ile ilgili kıyaslamalar 2002-2023 dönemini kapsarken, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmaları aktarıldı. “Şehirlerimizle Türkiye” belgesellerinde ise AKP döneminde yapılan öğrenci yurdu, okul, hastane gibi kamu yatırımlarına yer verildi.

Yasayı Böyle Deliyorlar

TRT Yasası’na göre genel yayın esası, "Kamuoyunun sağlıklı ve serbestçe oluşabilmesi için kamuoyunu ilgilendirecek konularda yeterli yayın yapmak; tek yönlü, taraf tutan yayın yapmamak ve bir siyasi partinin, grubun, çıkar çevresinin, inanç veya düşüncenin menfaatlerine alet olmamak."

YSK’nin kararında da seçime yönelik yayınlara ilişkin tarafsızlık vurgusu yapılırken, “cumhurbaşkanı adayları, siyasi partiler ve bağımsız adaylar arasında fırsat eşitliğinin sağlanmak zorunda olduğu” vurgulanıyor.

RTÜK üyesi Tuncay Keser, YSK’nin kararına, RTÜK Kanunu’na, TRT Kanunu’na işaret ederek, ne YSK’nin ne RTÜK’ün hiçbir adım atmadığını söyledi. Keser, “TRT’de belgesel olarak yayınlanan videolarda iktidar övgüsü var. Bu yasalara ve YSK’nin kararına aykırı. Bu duruma müdahale edilmesi gerekiyor” dedi.

TRT propaganda YSK ilkesi akp kalkınma yolunda 100 yıl recep Tayyip Erdoğan