Stoltenberg: İsveç ve Finlandiya Önümüzdeki Yıl NATO Üyesi Olacak

TAKİP ET

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın yakında NATO'ya katılmasını beklediğini söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine olumlu yanıt veren Türkiye'nin kararının hala mecliste onaylamadığını belirterek, iki ülkenşn üyeliğinin önümüzdeki yıl içinde gerçekleşmesini beklediğini söyledi. Stoltenberg, Brüksel'de yaptığı açıklamada, onay sürecinin olumlu sonuçlanacağından "kesinlikle emin olduğunu" ancak net bir tarih veremediğini söyledi.

İsveç ve Finlandiya, Mayıs ayında Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının ardından NATO üyeliği için başvuruda bulunmuştu. İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği için üye 30 ülkenin meclis onayı gerekiyor. Türkiye, İsveç ve Finlandiya'yı "terör örgütlerini" desteklediği gerekçesiyle üyeliğine karşı çıkmıştı, ancak Haziran ayında Madrid'de varılan üçlü mutabakatın ardından her iki ülkenin de üyeliğine yeşil ışık yaktı. Ancak Türkiye, her iki ülkenin de TBMM'ye üyeliğini henüz onaylamadı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "İstisnai durumlarda Türkiye gibi ülkelerin oy kullanma haklarının askıya alınmasının uygun olup olmadığı" ve "NATO'nun kuruluş anlaşması bugün imzalanmış olsaydı sonucun ne olacağı" gibi sorular konusunda spekülasyon yapmanın bir anlamı olmadığını söyledi. Müttefikler arasında demokrasi ve hukukun üstünlüğü gibi konularda fikir ayrılıkları olduğunu belirten Stoltenberg, NATO'nun hala müttefiklerin endişeleri konusunda fikir alışverişinde bulunabilecekleri önemli bir platform olduğunu vurguladı.