Stoltenberg: Rusya Güçlerini Ukrayna Sınırından Çekmeli

TAKİP ET

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg önemli açıklamalarda bulundu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna sınırına yolladığı binlerce askeri gerçi çekmesi konusunda çağrı yaptı.

Stoltenberg, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile düzenlediği ortak basın toplantısında Donbass'taki Rus yığınağı ile ilgili, "Rusya, son haftalarda binlerce harekata hazır askeri Ukrayna sınırlarına taşıdı. Bu, 2014 yılında Kırım'ın yasadışı ilhakından bu yana gönderilen en fazla Rus askeri oldu" dedi.

Rusya'nın, Ukrayna'nın NATO'ya üye olmaması yönünde tehdit denebilecek açıklamalarda bulunan Rus yetkililere cevaben "Ukrayna'nın ittifaka katılıp katılmayacağına müttefikler karar verir, Rusya değil" diyen Stoltenberg, "Ukrayna'nın ne zaman tam üye olacağına 30 üye birlikte karar verecek. Rusya baskı yaparak Ukrayna'nın üyeliğini engellemeye çalışıyor. Her ülke kendi kararını kendi alma hakkına sahip, Rusya'nın veto hakkı yok." dedi.

Rusya'nın Ukrayna'ya ve çevresine yığınak yapmayı durdurması gerektiğini vurgulayarak "Rusya provokasyonlarını durdurmalı, gerilimi acilen azaltmalı"  ifadelerini kullanan Stoltenberg, Kırım'ın yasadışı işgaline yönelik de açıklamalar yaptı. Stoltenberg, "NATO'nun Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine desteği sarsılmazdır. Rusya'nın Kırım'ı gayrimeşru ve yasa dışı ilhakını kabul etmeyeceğiz. NATO Ukrayna'nın yanında durmaya devam etmektedir" dedi.

 

Stoltenberg Rusya Askerlerini Ukrayna Sınırından Çekmeli