Suçsuz Yere 18 Yıl Hapis Cezası Alan Vatandaşa 3 Milyon Dolar Ödenecek

TAKİP ET

Yeni Zelanda'da hükümet, "cinayetten" suçsuz yere 18 yıl hüküm giyen Alan Hall isimli kişiye 3 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etti.

Yeni Zelanda hükümeti, "masum" olduğu belirlenen 60 yaşındaki Hall'dan resmi olarak özür dileyerek, tazminat ödemeyi kabul etti.

Yaklaşık 40 yıl önce gerçekleşen olayda 52 yaşındaki Arthur Easton'ın kasıtlı olarak öldürülmesi suçlamasıyla hüküm giyen Hall'un mahkumiyet kararı, Yeni Zelanda Yüksek Mahkemesi tarafından bozuldu. Mahkeme, bu kararı "adaletin hatalı tecelli etmesi" olarak nitelendirdi ve Hall'a yaklaşık 3 milyon dolarlık tazminat ödenmesine karar verdi.

Neler Yaşanmıştı?

1985 yılında Easton'un öldürülmesi suçlamasıyla yargılanan ve otizm spektrum bozukluğu teşhisi konulan Hall, 1994 yılında şartlı tahliye edildi. Ancak 2012 yılında tekrar hapse gönderildi.

Hall'un masumiyet talebinin ardından, Yeni Zelanda hükümeti emekli Yüksek Mahkeme Yargıcı Rodney Hansen'ı olayı incelemesi için atadı. Hansen, Hall'un masum olduğu sonucuna vardı ve tazminat ödenmesi gerektiğini tavsiye etti.

Toplam 18 yıl hapiste kalan Hall, geçen yıl serbest bırakıldı.

yeni zelanda hakısız hapis hapis cezası