Suçu Birbirlerine Yıkıyorlar: ''THK'ya Ödeme Yaptık, Uçakları Yenileyebilirlerdi''

TAKİP ET

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, son 20 yılda THK'ya 130 milyon Euro ödeme yapıldığını, kurumun istese bu parayla uçakları yenileyebileceğini söyledi.

Türkiye'nin birçok şehrinden yangın haberleri gelmeye devam ederken, yangınların söndürülememesinden sorumlu olan yetkililer suçu birbirlerine yıkmaya başladı. 

Türk Hava Kurumu'nun (THK) yangın söndürme pilotlarını işten çıkarması ve yangın söndürme uçaklarını çürümeye terk etmesi üzerine başlayan tartışmalara yönelik açıklama yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Orman idaresi her yıl ihaleye çıkar. Bu, 1986’dan beri böyle. Yangın söndürmede helikopterlere ağırlık verelim diye bir karar alınmış. Bunun yanında THK’nın envanterinden uçak da kiralanmış. THK’yı destekleyen 2 kurum biz ve Sağlık Bakanlığı. Sağlık Bakanlığı da THK’dan sağlık helikopterleri kiralıyor. Yıllardır destek olduğumuz bir kuruma yönelik neden aleyhte bir tavır içinde olalım?" dedi.

Paraları Başka Yerlere Harcamak Yerine Uçakları Yenileyebilirlerdi

Bakanlığın son 15-20 yılda THK'ya 120-130 milyon Euro arasında ödeme yaptığını, kurumun bu paraları başka yere harcamak yerine uçakları yenilemek için kullanabileceğini söyleyen Bakan, "15-20 yılda biz Bakanlık olarak THK’ya 120-130 milyon Euro arası ödeme yaptık. Diyorlar ki maddi sıkıntı yüzünden uçakları yenileyemiyoruz, halbuki bu parayı başka yerlerde harcamak yerine uçakları yenileyebilirlerdi. Uçaklar yenilenmediği için sorun çıkarıyorlar. Mesela 3 yıl önce suya inen ama kalkamadığı için müdahale edilmesi gereken uçak vardı. Böyle olunca Orman İdaresindeki personel de bu uçaklara binmek istemiyor. 3 yıl önce uçak yerine helikopter kiralayacağız dediler. Yani teknik meseleler nedeniyle helikoptere ve dışarıdan uçak kiralamaya yöneldik" ifadelerini kullandı. 

Pakdemirli, defalarca Bakanlık ve THK arasında hiçbir sorun olmadığını belirttiği konuşmasında sorumluluğu THK'ya yıkmasıyla dikkat çekti. 

türk hava kurumu bekir pakdemirli isteseler yaptırırlardı para yardımı orman yangını