Şule Çet Hakkında Skandal Raporu Veren Doktorun Cezası Kesinleşti

TAKİP ET

Şule Çet hakkında "Bir kadının bir erkekle tenha bir yerde alkol içmeyi kabul etmesi ve hele yalnız yaşadığı evine giderek birlikte içmiş olursa cinsel ilişkiye rıza göstermiş sayılır" diye rapor veren doktora 6 ay meslekten men cezası verildi.

Şule Çet'in öldürülmesiyle ilgili soruşturmada adli tıp uzmanı Dr. Mehmet Nuri Aydın tarafından hazırlanan raporda, "Olağan koşullarda erişkin bir kız veya kadının rızası olmaksızın zorla ırzına geçilmesi mümkün değildir. Bir kadının bir erkekle tenha bir yerde alkol içmeyi kabul etmesi ve hele yalnız yaşadığı evine giderek birlikte içmiş olursa cinsel ilişkiye rıza göstermiş sayılır" ifadeleri kullanılmıştı.

Aydın'ın bu ifadeleri büyük tepki çekmişti.

Çet ailesinin avukatının şikayeti üzerine Ankara Tabip Odası, Dr. Aydın hakkında soruşturma başlattı.


Gerçeğe Uymayan Rapor Hazırlamadığını İddia Etti


Aydın, savunmasında gerçeğe uymayan bir rapor hazırlamadığını ve deontolojiye aykırı ifadeler kullanmadığını iddia etti.

Dr. Aydın, mütalaa talep eden vekilin sorularına adli, tıbbi yönden cevap vererek rapor hazırladığını; olayın cinayet, intihar, kaza gibi adli orijinini belirtmediğini ve bunun yargının işi olduğunu söyledi.


6 Ay Meslekten Men Cezası


Soruşturma kapsamında Dr. Aydın'a 6 ay meslekten men cezası verildi.

Aydın'a verilen cezanın kararında, bir kadının bir erkekle bir yerde ya da evinde alkol almayı kabul etmesinin cinsel ilişkiye rıza göstermesi anlamına gelmeyeceğine, sürecin tamamında kadının rızası temelinde hareket edilmesi gerektiğine, adli tıp literatürünün de bu süreçte güncellendiğine, hekimlerin kendilerini en son literatür ile güncellemelerinin önemli olduğuna, güncellenmesi gerekenin yalnızca bilgi, beceri değil aynı zamanda profesyonel ve etik tutum ve davranışlar olduğuna yer verildi.


TTB de Onayladı


Karar, TBB Yüksek Onur Kurulu'nca da onaylandı. TBB Onur Kurulu onayl kararında, hekimlerin güncel bilimsel gelişmelerden ve objektif kriterlerden ödün vermeden bilirkişi görüşlerini bildirmeleri gerektiği, bilimsel değerlendirmelerin bu kriterlerden uzaklaşılarak sübjektif ögelerle yapılmasının hekimlik değerleri ile bağdaşmayacağı, bu bakışla kararın hukuka uygun bulunduğu kaydedildi.

Dr. Aydın hakkındaki ceza böylece kesinleşmiş oldu.

 

şule çet mehmet nuri aydın meslekten men türk tabipler birliği ceza rapor adli tıp raporu