'Süleyman Soylu Anayasal Düzeni İhlal Ediyor'

TAKİP ET

Eski Milli Savunma Bakanlığı Genel Sekreteri Ümit Yalım, Ege adalarının Yunanistan vatandaşı vali ve belediye başkanları tarafından yönetilmesine tepki görsterdi.

Eski Milli Savunma Bakanlığı Genel Sekreteri Ümit Yalım, Konya'nın yerel televizyon kanalı Kanal 42'de katıldığı Konuşmaya Değer programında açıklamalarda bulundu.

Ege Denizi'ndeki 4 adanın Yunan vatandaşı Vali ve belediye başkanlarını tarafından yönetildiğini belirtip tepki gösteren Yalım, bu adalara kayyım atamayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun anayasal düzeni ihlal ettiğini söyledi.

"Soylu Anayasayı İhlal Ediyor"

Süleyman Soylu'nun günü geldiğinde bunun hesabını vereceğini ifade eden Yalım şunları söyledi:

“İstanbul'da belediye başkanı Türk vatandaşı, Adalar Belediye Başkanı Türk vatandaşı, İzmir, Aydın ve Muğla'da Büyükşehir Belediye Başkanları Türk vatandaşı… Maalesef illerimizin Adalar Belediye Başkanı Yunan vatandaşı. Aynı şekilde baktığımız zaman gördüğünüz gibi bu illerimizin valileri Türk vatandaşı bu illerimizin adalar valisi Yunan vatandaşı George Hatzimarkos.

Şimdi biliyorsunuz mahalli idareler seçim kanununa göre belediye başkanlarının Türk vatandaşı olması lazım yine valilerin Türk vatandaşı olması lazım. İçişleri Bakanlığına ben sürekli olarak çağrıda bulundum Süleyman Soylu'ya dedim ki ‘burada ki Yunan vatandaşı belediye başkanı ve valiyi görevden alın bunların yerine kayyum atayın' yapmıyor. Bakın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu burada açık şekilde anayasa ve yasaları ihlal ediyor.

"Gücü CHP'li Belediye Başkanlarına Mı Yetiyor?"

Onun döneminde de maalesef dört ada işgal edildi tabi o da sorumlu. Zamanı geldiğinde Süleyman Soylu'da bunun hesabını verecektir. Neden bu Yunan vatandaşı belediye başkanlarını görevden almıyor neden kayyumları görevden almıyor gücü CHP'li belediye başkanlarına mı yetiyor.”

Hangi Adalar Yunanlar Tarafından Yönetiliyor?

İzmir Koyun Adası Belediyesi Evangelos Angelakos, Aydın Eşek Adası Belediyesi Evangelos Kottoros, Muğla Keçi Adası ve Kalolimnoz Adası Belediyesi Ioannis Galouzis tarafından yönetiliyor. Belediye Başkanları Angelakos, Kottoros ve Galouzis Yunan vatandaşı. Üç belediye başkanının da Türk vatandaşlığı yok. 2972 Sayılı Mahalli İdareler Seçimi Kanunu Madde 9’a göre belediye başkanları Türk vatandaşı olmak zorunda.

süleyman soylu ege adalar yunan vatandaşı türk vatandaşlığı ümit yalım ege