Süleyman Soylu: Biz, Kimsenin Göçmen Deposu Değiliz

TAKİP ET

AKP'li İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye'deki Suriyeli sayısının 2018'den beri aynı olduğunu iddia etti.

AKP''li İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gölbaşı Vilayetler Evi'nde düzenlenen 'Göç Kurulu Toplantısı'na katıldı.

AKP'li Bakan Soylu, 13'üncü buluşmasını gerçekleştirdikleri kurul toplantısının gündemine ilişkin, "Türkiye'deki sığınmacılar için Avrupa Birliği (AB) mali yardım aracı, ilave fon desteği ve geçici koruma altındaki Suriyelilerin; gönüllü, güvenli ve onurlu geri dönüşü gündemiyle alakalı mevcut durumun, adımların değerlendirilmesi ve ileriye dönük yeni bir stratejinin, atılacak yeni adımların, bu konudaki yeni yol haritalarının değerlendirilmesi şeklindedir" ifadelerini kullandı.

Soylu, şunları söyledi:

"Bu alıntıdaki bakış açısı, bize yabancı değil. Bunlar bize makul ve doğru gelen ifadeler. Medeniyetimizle, inancımızla, insanlığın gerekleriyle örtüşen ifadeler. Merhametli ifadeler. Avrupa'dan zaman zaman bu şekilde kulağa hoş gelen bireysel veya kurumsal çıkışlar görüyoruz. Bu söylemler, bu çıkışlar, bugüne kadar göç meselesinde insanlık için hayal kırıklığı olan, göçmenleri denizde ölüme geri iten, göçmenleri tenlerinin rengine göre ayıran Batı'nın iki yüzlü tavrına, kendi içlerinden, samimi isyanlardır. Ama aynı zamanda Türkiye'nin 11 yıldır sürdürdüğü göç yönetimi için üstü örtülü bir onaylama ve hak teslimidir."

"Göç Konusunda Tutarılıyız"

Türkiye'nin göç konusunda tutarlı olduğunu ileri süren AKP'li Bakan Soylu, "Değerlerimize, medeniyetimize ve gerçeklere uygun adımlar attık. Küresel bir mesele olan göç baskısını, coğrafyamız sebebiyle en yoğun hisseden ülke olmamıza rağmen, bu perspektiften sapmadık. Meseleye insani ve uluslararası kurallar nezdinde yaklaştık. Bunu yaparken her adımı hesaplanmış, göçmenlerin girişlerinden misafir edilmelerine, eğitimlerinden çalışmalarına, uyumlarından geri dönüşlerine kadar her süreci planlayan bütüncül bir politika ortaya koyduk ve biz buna devam ediyoruz. Göç konusunda başka adımları atarken, bunu kamuoyuyla paylaşmaya çalışıyoruz. Şunun bilinmesini istiyoruz; Türkiye'nin, en başından beri tutarlı bir göç politikası var. Meseleye kendine ait bir yaklaşım tarzı, bir yönetim tarzı var. Böyle olduğu için zor bir coğrafi konumda olmamıza rağmen bunu başarıyla yönetebildik. Bizim ülkemiz, Amerika kıtasında değil, Avrupa kıtasının da en batı ucunda da değil. Göç, bizim hem fiziki hem kültürel coğrafyamızda olan bir hadisedir. Dolayısıyla bu meseleyle yüzleşmek, bunu sağlıklı bir şekilde yönetmek durumundaydık ve bunu başardığımıza inanıyoruz" dedi.

Yunanistan'ın Geri İtmeleri

Yunanistan'ın hukuksuz geri itmelerine değinan AKP'li Bakan Soylu, "Bu geri itmeler neticesinde 170 göçmen hayatını kaybetmiş, 708 göçmen ise yaralamıştır. Bunların hepsinin kayıtları alınmıştır. Avrupa Parlamentosu Sivil Özgürlükler Komisyonu, AB Komisyonu'na bir mektup gönderdi. Yunanistan'ın bu uygulamalarını kınamasını ve önlem almasını istedi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 11 kişinin öldüğü bir geri itme vakasından sonra, Yunan güvenlik güçlerinin hukuk ihlali yaptığına karar vererek, Yunanistan'ı tazminata mahkum etti. Yani Yunanistan'ın tavrı, Avrupa'yı bile utandırır hale geldi; ama hala Türkiye'ye karşı algı operasyonu yapmaya çalışıyorlar. Yunanistan'ın insanlık dışı muameleleri ve eylemleri hem görüntüler hem de uluslararası raporlarla gözler önüne serilmiştir" dedi.

"Kimsenin Göçmen Deposu Değiliz"

Adeta dünyanın en kısa fıkrasını anlatarak Türkiye'nin göçmen deposu olmadığını iddia eden AKP'li Bakan Soylu, 2018'den bu yana Suriyelilerin sayısının aynı olduğunu ileri sürererek, "Biz kimsenin göçmen deposu değiliz ve olmayacağız. Göç konusunda bir duruşumuz ve tavrımız var. Bunu sürdürmeye kararlıyız ve yükün eşit paylaşımında ısrarlıyız. Gitmek isteyen istediği yere gider, kimsenin göçmen bekçisi olamayız. Bizim politikalarımız kendi adına sonuç veriyor. Bakın, ülkemizdeki Suriyeli sayısı 2013- 2016 arasında; yani savaşın en şiddetli olduğu zaman dilimi içerisinde 12,5 kat artmıştı. 2018'den itibaren Türkiye'deki Suriyeli sayısı aynı kaldı. Üstelik buradaki doğumlara rağmen aynı kaldı. 2018'de 3 milyon 623 bindi, halihazırda sayı 3 milyon 629 bin kişidir. Sınır ötesinde hayatı normalleştirdikçe, bu akım durdu. Şimdi bunu tersine çevirmeye başladık. Temel hedefimiz, gönüllü geri dönüşlerdir. Onurlu, gönüllü, güvenli geri dönüş yaklaşımıyla, insanların tekrar ülkelerine, güvenli bölgelere dönmesini sağlıyoruz. Biz nasıl ki gelişlerini yönettik, nasıl ki buradaki tüm süreçlerini yönettik; Allah'ın izniyle onurlu, güvenli, gönüllü geri dönüşlerini de sağlarız, bunun için çalışıyoruz, planlarımızı oluşturuyoruz" diye konuştu.

süleyman soylu göçmen göçmen deposu suriyeli