Süleyman Soylu Hem İçişleri Hem de Adalet Bakanı mı?

TAKİP ET

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar'ı telefonla aramasının ardından T24'te bir yazı kaleme alan gazeteci Tolga Şardan sordu: "Soylu aynı anda hem İçişleri hem de Adalet Bakanı mı?"

Halk TV'den Seyhan Avşar kısa süre önce, AKP'li İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı İsmail Uçar'ı arayarak Fikirtepe patlamasının neden kendisinin haberi olmadan "terör" soruşturmasına çevrildiğini ve Cahit Çetin'in öldürülmesine ilişkin cinayet davasının Sedat Peker'in yargılandığı suç örgütü dosyasından ayrılmasını sorduğunu, bu iki olayın "Emniyet teşkilatında rahatsızlık yarattığını" söylediğini yazmıştı.

İddia: AKP'li Bakan Soylu'dan Başsavcıya 'Sedat Peker' Telefonu

Soylu'nun Telefon Açtığı Bir Başka Başsavcı

"Soylu ile Uçar arasındaki sürecin nasıl sonuçlanacağını yakında görürüz" diyen gazeteci Tolga Şardan, Soylu'nun "telefon açtığı" bir başka savcıyı hatırlattı: 

Eski Tokat Cumhuriyet Basşavcısı Erdoğan Bayrakdar.

Fetullahçıların 15 Temmuz 2016'da giriştiği, Türk milleti tarafından akamete uğratılan darbe girişiminin ardından Tokat Cumhuriyet Başsavcılığı Fetullahçı Terör Örgütü ile iltisaklı mülki idare amirlerinin itirafları sayesinde FETÖ'yle mücadelede mesafe almaya başlamış, örgütle bağlantılı yüzlerce mülki idare amirinin adına ulaşılmıştı.

O Başsavcı Görevinden Alınmıştı

Gazeteci Tolga Şardan'ın T24'te kaleme aldığı yazısına göre bunun ardından İçişleri Bakanlığı'nda bir kriz patlak verdi ve AKP'li Bakan Soylu doğrudan Başsavcı Erdoğan Bayraktar'ı arayıp üst perdeden konuştu ve "Çalışacak kaymakam bulamıyoruz" dedi. Bayrakdar da Uçar gibi mevkidaşı Adalet Bakanı'yla görüşmesini söyledi. Ocak 2017'ye gelindiğinde Bayrakdar görevinden alındı.

Soylu'ya Yakın Savcılar

AKP'li Bakan Soylu ve Ankara Emniyeti'nin adliyede yakın olduğu bazı savcıların bulunduğunu öne süren Şardan, şu ifadeleri kullandı:

"Yakın zamandan bir örnek:

FETÖ'nün mali yapılanmasına yönelik operasyonla ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcı vekili Veysel Kaçmaz, sabah erken saatlerde adliye muhabirlerinden oluşan haberleşme grubuna operasyonun bilgisini verdi.

"Kaçmaz, Mesajı Kısa Süre Sonra Sildi"

Ancak bu mesaj kısa süre sonra Kaçmaz tarafından silindi. Akabinde İçişleri Bakanı Soylu, canlı yayınla operasyonu açıkladı. Anlaşıldı ki, Kaçmaz, Soylu'dan önce operasyonu açıklamıştı! Soylu'ya yakınlığıyla bilinen yargı mensubunun mesajı İçişleri Bakanı'nın açıklamasına imkân tanıdığı yorumları adliye çevrelerinde hafta boyunca konuşuldu."

Soylu'nun talimatlarıyla mahkeme kararlarının dahi uygulanmadığını yazan Şardan, şu ifadelere yer verdi:

"Mahkeme Kararları, Soylu'nun Talimatıyla Uygulanmıyor"

"Gerek İçişleri Bakanlığı, gerekse bağlı kuruluşları Emniyet ile Jandarma teşkilatlarında görev yaparken ihraç edilen, re'sen ya da kurul kararıyla emekli edilen kamu görevlilerinden bir bölümü, haklarındaki kararlara karşı idare mahkemelerinden, bakanlık aleyhine kararlar almaya başladı bir süredir.

Mahkeme kararları, Soylu'nun talimatıyla uygulanmıyor. Personel lehine olan idare mahkemesi kararlarının uygulanmaması anayasal suç.

"Soylu Kimi Zaman Bizzat Mahkeme Başkanlarını Arayıp..." 

Süreçte kimi zaman bizzat Soylu, mahkeme başkanlarını arayıp bakanlık aleyhine verilen kararların takibini yaparken; bazen de Emniyet veya Jandarma'dan üst düzey yöneticileri mahkemelere gönderip 'birebir' dosya takibi yapılmasını sağlıyor!

Bakan Soylu, yargı konularına bu kadar müdahil."

Tolga Şardan'ın yazısının tamamını okumak için tıklayınız.

süleyman soylu hem içişleri hem de adalet bakanı bakanı tolga şardan ismail uçar başsavcı