Sünnet Sırasında 4 Yaşındaki Çocuğun Cinsel Organı Kesildi: 'Tama Yakın Kısmı Kesilmiş'

TAKİP ET

4 yaşındaki bir çocuğun cinsel organı sünnet sırasında kesildi.

Geçtiğimiz yılın eylül ayında Kahramanmaraş'ta meydana gelen olayda bir aile, iki oğullarını sünnet ettirmek için eve "sünnetçi" çağırdı.

Sünnetçinin yaptığı işlem sırasında A.E.K.'nin cinsel organı kesilince çocuk acıyla bağırmaya başladı. Kanlar içinde kalan çocuk Kahramanmaraş'ta hastaneye kaldırıldı.

Burada bir süre tedavi gören çocuk sevk edildiği Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde muayene edildi. Zorlu bir operasyonda dudak iç duvarından cinsel organına doku nakli yapılan çocuk tedavi edildi.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Özgür Kuzdan, sünnet işleminin bir cerrahi operasyon olduğunu belirterek bu işlemin uzmanlar tarafından yapılması gerektiğini söyledi.

"Kimse Evde Yapmasın"

Olay meydana geldiğinde 4 yaşında olan A.E.K.'nin annesi N.K., "Bizim çağırdığımız kişi doktor değildi, önceden dedeleri doktormuş. İşlem sırasında kayınbabam görmüş, ‘kesme’ demiş adam kesmiş. Kayın babam durumu anlamış, acile koşturduk. Acilen ameliyata aldılar, idrarını yapamadı, Kahramanmaraş’ta tekrar ameliyat oldu. Şu an oğlum iyi, Allah’a şükür sağlığına kavuştu ama kimse evde yapmasın diyorum" dedi.

"Tama Yakın Kısmı Kesilmiş"

Çocuğun penisin duvarından tama yakın kısmının kesildiğini ve cinsel organın zarar gördüğünü belirten Doç. Dr. Süleyman Çelebi, "Birisinin tavsiyesiyle bir sünnetçiye ulaşılıyor, eve sünnetçi geliyor.  Sadece sünnet değil penis de kesildiği için orada üniversitelerde çeşitli ameliyatlara giriyor. Penis gövdesinden zarar gördüğü içinde ağız mukozasından dudak iç duvarından bir doku alarak penisin etli dokusu oluşturduk. Normal bir penis dokusu elde ettik. İşeme kanalını da düzelttik" şeklinde konuştu.

Hiçbir Organ veya Doku Orijinal Organı Gibi Olmaz"

"İstediğimiz sonucu elde ettik gibi ama şu da gerçek ki nakledilen hiçbir organ veya doku kendi orijinal organı gibi olmaz. Ergenlik sürecini yaşayacak fakat kozmetik, dış görüntü olarak düzeltmeler gerekebilir. Sünnet basit bir işlem gibi görülmemeli. Geldiği ilde 3 ameliyat, tarafımızca bir nakil cerrahisi. Çocuğun kişisel gelişimine göre organizasyon yapılması gereken bir işlem" diyen Çelebi, "Bu bir sünnet faciası kesinlikle, illa hemen düğün var, şu, bu var diyerek bu işi erkene alıp bu gibi travmalar yaşamak yerine, gerekirse 1-2 yıl ertelenip daha iyi şartlarda yapılması daha doğru olur. Bu işlerin mutlaka iyi ellerde, genel anestezi altında olmasını tavsiye ediyoruz" ifadelerini kullandı.

sünnet sırasında 4 yaşındaki çocuğun cinsel organı kesildi tama yakın kısmı kesilmiş