"Süper Çiçek Ay" Tutulması Yaklaşıyor

TAKİP ET

Bugün (26 Mayıs) izlenebilecek olan Kanlı Ay Tutulması Doğu Asya, Avustralya ve Pasifik bölgelerinden izlenebilecek.

Bu yıl görülecek olan tem tam ay tutulması olması öngörülen ve bilimsel olarak "Süper Çiçek Kanlı Ay" şeklinde adlandırılan gök olayı bu gece (26 Mayıs 2021) gerçekleşecek ve "Kanlı Ay" Meksika, Kuzey ve Güney Amerika'nın batısı Doğu Asya ve Avustralya gibi bölgelerden izlenebilecek.

Tam Ay tutulması Dünya'nın Ay ve Güneş'in arasına girmesiyle birlikte Ay'a Güneş ışığının ulaşamamasıyla oluşan bir gök olayı. Güneş'in ışığını doğrudan alamayan Ay'a yalnızca Dünya'nın uzay zamanı bükmesiyle birlikte atmosferi etrafında bükülen ve diğer gök cisimlerinden yansıyan Güneş ışığı ulaşabiliyor ve bu durumda da Ay kızıl bir görüntüye kavuşuyor. 

Gök bilimciler tarafından Kanlı Ay olarak adlandırılan bu gök olayının yanısıra Türkçe'de "yerberi" olarak adlandırılan olayda da Ay, Dünya etrafındaki yörüngesindeki Dünya'ya en yakın noktaya ulaşıyor ve en büyük görünümüne ulaşıyor. Bu gök olayına verilen isim ise "Süper Ay". 

"Çiçek Ay" ifadesi ise ise Dünya'da karaların en büyük yoğunlukla bulunduğu yarım küre olan Kuzey Yarım Küre'nin bahar mevsimine girdiği ve çiçeklerin açtığı dönemde görülen dolunaylar için kullanılıyor.

Bu gece görülecek olan tutulma, Ay'ın bu hallerinin hepsinin birlikte göründüğü bir görüntü yaratacağı için "Süper Çiçek Ay" olarak adlandırıldı.

Kanlı Ay Tutulması Yaklaşıyor