Sürgündeki Baş Haham, Yahudilerin Fırsat Varken Rusya'yı Terk Etmeleri Gerektiğini Söyledi

TAKİP ET

Sürgündeki eski Moskova Baş Hahamı, Yahudilerin Ukrayna'daki savaşın yol açtığı zorluklar için günah keçisi haline getirilmeden önce, hala yapabiliyorken Rusya'yı terk etmeleri gerektiğini söylüyor.

Eski Moskova baş hahamı Pinchas Goldschmidt, Rusya'daki Yahudilerin "hala fırsat varken" ülkeyi terk etmeleri gerektiğini söyledi. 

The Guardian'a konuşan Goldschmidt, "Rus tarihine bakarsak, siyasi sistem tehlikede olduğunda, hükümetin Rus toplumuna öfke ve küskünlük yöneltmeye çalıştığını görürüz." Baş hamam, bunun Çarlık döneminde ve Stalin rejiminin sonunda görüldüğünü söyledi. 

Goldschmidt, "Rusya'da Yahudi düşmanlığı artarken, ülkenin de yeni bir tür Sovyetler Birliği'ne dönüştüğünü görüyoruz. Demir Perde parça parça tekrar iniyor. Bu yüzden Rus Yahudiler için en iyi seçeneğin ülkeden gitmek olduğuna inanıyorum" ifadelerini kullandı. 

Goldschmidt, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini desteklemeyi reddettikten sonra Temmuz ayında görevinden istifa etmişti.

Goldschmidt, "Topluluk liderlerine savaşı desteklemeleri için baskı yapıldı ve ben reddettim" diyerek, savaşın görece devam etmesi halinde Yahudi cemaatinin de baskı altına alınacağından duyduğu endişeyi dile getirdi.

rusya moskava baş haham ukrayna