Sürgündeki Doğu Türkistan Hükûmeti, Çin ile İş Birliği Yapan Elon Musk'ı Kınadı

TAKİP ET

Sürgündeki Doğu Türkistan Hükûmeti, Tesla CEO'su Elon Musk'ın Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang ile görüşmesini şiddetle kınadı.

Sürgündeki Doğu Türkistan Hükûmeti, Tesla CEO'su Elon Musk'ın Çin Dışişleri Bakanı Qin Gang ile görüşmesini şiddetle kınadı.

Tesla'nın Çin'de genişlemesi, Doğu Türkistan'daki varlığı ve "bağımsızlığa" karşı çıkması ve özellikle tedarik zincirlerinde Uygurların zorunlu çalıştırılmalarından yararlanması dikkate alındığında Tesla-Çin iş birliğinin gelişmesi olasılığı Doğu Türkistan için alarm verici bir gelişme olarak görünüyor.

Sürgündeki Doğu Türkistan Hükûmeti Başbakanı Salih Hudayar, “Tesla pillerinde kullanılan lityumun büyük bir kısmı, Çin'in devam eden bir soykırım ve zorunlu çalıştırma kampanyası yürüttüğü Doğu Türkistan'dan geliyor” dedi.

"Tesla, Çin ile ticari ilişkileri aracılığıyla Çin'in Uygurlar ve diğer Türk halklarına yönelik devam eden soykırımında suç ortağıdır"  diye ekledi.

Tesla'nın ana tedarikçisi olan Contemporary Amperex Technology Company Limited tarafından desteklenenler de dahil olmak üzere, işgal altındaki Doğu Türkistan'ın lityum madenlerine ve rafinerilerine yapılan 2 milyar doları aşan son yatırımlar, Uygurlara ve diğer Türk halklara karşı devam eden soykırıma rağmen, bölgenin önde gelen lityum üreticilerinden biri olma durumunu sağlamlaştırıyor.

Hükûmet Başkanı Ghulam Yaghma, "Elon Musk ile Çin'in soykırımcı rejimi arasındaki ittifak, Tesla'nın devam eden Uygur Soykırımı'nı ve şirketin çıkarları için sömürülen milyonlarca masum insanın köle emeğini açıkça görmezden geldiğini gösteriyor" dedi.

Sürgündeki Doğu Türkistan Hükûmeti, Elon Musk ve Tesla'yı Doğu Türkistan'da devam eden Uygur Soykırımı'ndaki suç ortaklığını sona erdirmeye ve sosyal sorumluluk ile insan onuruna bağlılık göstermeye çağırdı.

The ETGE strongly condemn's @Tesla CEO @elonmusk's meeting with Chinese FM @AmbQinGang. Tesla's expansion in China, its presence in Occupied #EastTurkistan, and its opposition to 'decoupling' raises alarms, especially considering the Uyghur #ForecedLabor in #Tesla's supply chain. pic.twitter.com/lgyXl1wuzq

— East Turkistan Government in Exile (ETGE) (@ETExileGov) 1 Haziran 2023

sürgündeki doğu türkistan hükûmeti elon musk uygurlar çin uygur soykırımı Doğu Türkistan tesla