Suriye 12 Yıl Sonra Arap Birliği'ne Geri Kabul Edildi

TAKİP ET

Suriye, 22 üyeli Arap Birliği'ne 12 yıl sonra geri kabul edildi.

12 yıl önce iç savaşa giden süreçte Arap Birliği'nden çıkarılan Suriye, geri kabul edildi. Karar Kahire’de birliğe bağlı ülkelerin dışişleri bakanlarının katıldığı toplantıda alındı.

Bu kararla Suriye delegasyonları, birlik toplantılarına kabul edilmeye başlanacak.

Arap ülkeleri Suriye’nin birliğe kabulü noktasında farklı görüşlerdeydi. Birleşik Arap Emirlikleri tam normalleşmeyi savunurken, Katar, tam normalleşme öncesi Suriye sorununa bir çözüm bulunması gerektiğini ileri sürüyordu.

Karar öncesi geçen hafta bir açıklama yapan Ürdün Dışişleri Bakanı, geri kabulün “uzun ve güç bir sürecin başlangıcı” olacağını söylemişti.

Pazar günü açıklanan karar, Ürdün, Suudi Arabistan, Irak, Lübnan ve Mısır ile Arap Birliği Genel Sekreterliği’nin Suriye hükümeti ile bir iletişim kanalı kurmasını da içeriyor. Bu şekilde Suriye krizine “aşama aşama” çözüm bulunması amaçlanıyor.

Reuters'ın elde ettiği karar belgesinde, atılacak adımlar arasında, Suriye’ye insani yardım aktarılmaya devam edilmesi yer alıyor.

Arap Birliği üyesi ülkeler, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın 19 Mayıs’ta Riyad’da yapılacak zirveye çağrılması noktasında görüş birliğine varmaya çalışıyordu.

suriye arap birliği suriye in arap birliğine kabulü araplar