Suriye, Hatay'a Göz Dikti: Geri Almak İçin Her Şeyi Yapacağız

TAKİP ET

Yaklaşık 10 yıldır iç savaşla çalkalanan ve nüfusunun hemen hemen yarısı mülteci olarak başka ülkelere giden Suriye, Türkiye Cumhuriyeti'nin topraklarına göz dikti.

Büyük Türk Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün anavatana geri katılması için büyük emekler harcadığı Hatay'a, Suriye göz dikti. 

Nüfusunun yarısına yakınını Türkiye'ye mülteci olarak yollayan, 10 yıldır iç savaşla boğuşan ve Rus müstemlekesi haline gelen Suriye'de, Suriye Halk Meclisi, Hatay'ın Suriye toprağı olduğunu öne sürerek Türkiye'yi tehdit etti.

"Hatay, Türkiye'nin Elinde Kalmamalı"

Yapılan açıklamada, "Hatay'ın Türkiye'nin eline kalmaması ve geri alınması için mümkün olan her şeyin yapılacağı" belirtildi. Suriye Halk Meclisi, Hatay'ın, dönemin Fransız mandası tarafından Türkiye'yle müttefik kalmak için verildiğini iddia etti.

Açıklamada, "İskenderun sancağı, Suriye'nin ayrılmaz bir parçasıdır. Suriyeliler, İskenderun sancağını vatan topraklarına katmak için her bedeli ödeyecek." denildi.

Hatay'ın Anavatana Katılması

Misak-ı Milli sınırları içerisinde yer alan Hatay'ın tekrar Türkiye Cumhuriyeti topraklarına katılması için büyük Türk Gazi Mustafa Kemal Atatürk büyük emek harcamış, hastalığı ilerlemesine rağmen güney illerine bir gezi düzenlemiş ve "Kırk asırlık Türk yurdu düşman elinde esir kalamaz" diyerek Hatay'ın anavatana katılması için kararlılığını belli etmişti.

Büyük Atatürk'ün ömrü Hatay'ın anavatana katıldığını görmeye vefa etmese de onun bu dünyadan göçmesinin hemen ardından Hatay, Türkiye'ye katılmıştı. Hatay'ın Türkiye'ye katılmasına istinaden Hatay'da o yıl doğan çocuklara Türkiye adının verildiği biliniyor. 

Hatay Millet Meclisi, 29 Haziran 1939'da oybirliği ile Türkiye'ye katılma kararı aldı. 23 Temmuz 1939'da Pazar günü saat 11.40'ta yapılan anavatana katılış töreninde, Antakya'da kışladan Fransız bayrağı indirilerek Türk Bayrağı çekildi.

suriye hatay atatürk hatayın kurtuluşu suriye parlamentosu