Suriye'de Yeni Anayasa Konusunda Anlaşıldı

TAKİP ET

Birleşmiş Milletler, Suriye'de muhalefet ve rejimin yeni anayasayı birlikte hazırlama konusunda anlaştığını bildirdi.

Suriye Anayasa Komitesi'nde rejim ve muhalefetin görüşmelerin başlamasından önce ilk kez bir araya geldiğini bildiren Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, taraf heyetlerin başkanlarının yeni anayasayı birlikte hazırlama konusunda anlaştıklarını açıkladı.

Tarafların yıl başından bu yana ilk, 2 yıldır 6. kez bir araya gelen tarafların anayasa görüşmelerinde açık ilkeleri masaya yatıracaklarını belirten BM Temsilcisi Pedersen, tarafların anayasal reformu yapma ve yeni anayasayı birlikte yazma konusunda mutabakata vardıklarını kaydetti.

Anayasa Komitesi'nin eş başkanı Hadi el-Behra, muhalefet delegasyonunun tüm Suriye vatandaşları için eşit haklar talep ettiğini belirterek "Şu anki anayasada güçler ayrılığı olmaması bir dengesizlik yarattı. Bu da yanlış şekilde kullanıldı" ifadelerini kullandı.

Bunun yanında Rusya'nın Şam'a anayasa görüşmelerinde esnek davranması konusunda baskı yaptığı belirlitiyor. Suriye Anayasa Komitesi, bünyesinde bulunan Şam hükümeti, muhalefet ve sivil toplum temsilcileri ile birlikte yeni anayasa hazırlama yetkisine sahip.

Birleşmiş Milletler Suriye'de muhalefet ve rejimin yeni anayasayı birlikte hazırlama konusunda anlaştığını bildirdi