"Suriye'deki Petrol Sızıntısının İskenderun ve Mersin Körfezi'ne Girme İhtimali Yüksek"

TAKİP ET

Uzmanlar Suriye'de başlayan petrol sızıntısının İskenderun ve Mersin Körfezi'ne girme ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti.

Suriye'nin Banyas kentinde petrol rafinerileri içinde bulunan bir elektrik üretim santralinden 15 bin tona yakın petrolün Akdeniz'e sızdığı belirtilmişti.

Olayı değerlendiren İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan, "Küçük Asya akıntısından dolayı petrol sızıntısının İskenderun Körfezi’ni, Yumurtalık-Karataş bölgesinde bulunan lagünleri ilk olarak etkileyeceği, daha sonra akıntı sistemiyle bunun İskenderun ve Dörtyol bölgelerine ulaşacağı görülmek ve tahmin edilmektedir.

Deniz petlerinin yüzey petrol akıntılarının temizlenmesi için yeterince Körfezimizde ilgili makam ve kuruluşlarda olması çok önemlidir. Petrol sızıntısından oluşabilecek yangın ihtimaline karşı da gerekli birimlerin yeterli önlemleri alması elzemdir" ifadelerini kullandı.

"Mevcut petrol sızıntısının İskenderun ve Mersin Körfezi’ne girme ihtimali yüksektir" diyen Turan, "Petrol akıntısının aynı Marmara’da müsilajda olduğu gibi belli bir zaman sonra dibe çökeceği aşikardır. Dibe çöktüğü zaman bu petrol sızıntısı dipte yaşayan ekosistemi tamamen öldürecektir. Besin zinciri de alt tabaka öldüğü zaman üst tabaka aç kalır" diye konuştu.

"Suriye'deki Petrol Sızıntısının İskenderun ve Mersin Körfezi'ne Girme İhtimali Yüksek"