Sürüdeki Koyunların, Ortak Akla Ulaşıp Liderlerini Belirli Sürelerle Değiştirdiği Ortaya Çıktı

TAKİP ET

Koyun sürülerinin ortak akla ulaşıp liderlerini değiştirmeyi tercih edebildiklerini ortaya çıkarıldı.

Fransa'daki Côte d'Azur, Toulouse ve CY Cergy Paris Üniversitelerinden Luis Gómez-Nava, Richard Bon ve Fernando Peruani isimli araştırmacılar, koyun sürülerinin kollektif davranışlarını incelemek için fizik teorisine başvurdu.

Yaptıkları çalışmada elde ettikleri bulguları Nature isimli bilim dergisinde yayımlayan araştırmacılar, sürüdeki koyunlar arasında liderlik ve üyelik rollerinin değişmesinin, bir tür 'kolektif zekaya' ulaşılması ile olduğunu belirtti.

Phys.org'a konuşan Peruani, "Çoğu toplu yaşayan hayvan sisteminde, toplu hareket sürekli bir süreç değildir ve bölümler halinde meydana gelir. Toplu hareket aşamaları dinlenmek veya beslenmek gibi sebeplerle kesintiye uğrar" dedi.

"Her kolektif hareket aşamasının geçici bir lideri vardır," diyen Peruani, "Ortaya çıkan kolektif stratejinin avantajlarını belirlemek için modelin matematiksel özelliklerini inceledik. Ana katkının şu olduğuna inanıyorum: Hayvanlar, bir süreliğine birlikte hareket etmek için hiyerarşik bir etkileşim ağı kullanarak, grubun tam kontrolünü geçici lidere verir, ancak aynı zamanda geçici liderlerin de hızlı bir değişimi vardır." ifadelerini kullandı.

koyun sürüsü sürü koyunlar