Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı: Türk Mallarının Boykot Edildiğine Dair Bir Veri Yok

TAKİP ET

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan el Suud, "Türk ürünlerinin boykot edildiğine ilişkin hiçbir veri yok" açıklamasını yaptı.

Türkiye ve Suudi Arabistan arasında dış politikada farklı gruplara sağlanan destekler nedeniyle bir süredir dile getirilmeyen bir gerilim yaşanıyor. Geçtiğimiz ay ise Suudi iş insanları ve perakendeciler Türk mallarına boykot açıklaması yapmıştı.

Suudi Dışişleri Bakanı ise yaptığı açıklamada Türk ürünlerinin boykot edildiğine dair bir veri olmadığını söyledi. Bakan, yaptığı açıklamada "Türk ürünlerinin gayrı resmi olarak boykot edildiğine ilişkin hiçbir veri yok. Türkiye ile iyi ve dostane ilişkilere sahibiz" ifadelerini kullandı. Açıklamanın, boykot çağrılarından haftalar sonra partili Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ile telefon konuşmasından sonra gelmesi ise dikkat çekti.

Ne Olmuştu

Ekim ayında Suudi iş insanları ve perakendeciler Türk mallarına boykot çağrıları yapmaya başlamıştı. Boykot çağrılarının devam etmesiyle bazı süpermarket zincirleri de Türk malı stoklamayacaklarını duyurmuştu. Suudi Arabistan'da mağazalarda çekilen görüntülerde, üzerlerinde "Türk malıdır. Almayın" şeklinde yazılar yazıldığı görülen ürünler olduğu dikkat çekiyordu. Türk ihracatçılar ise Suudi Arabistan'a ürün satma konusunda bir süredir sorun yaşadıklarını dile getirmişti. Suudi Arabistan'ın, Türk mallarının ülkeye sokulmaması konusunda ithalatçılara ve lojistik firmalarına uzun süredir baskı yaptığı, 1 Ekim’den itibaren de Türkiye menşeli hiçbir ürünün girişine izin verilmediği iddia edilmişti. 

suudi arabistan boykot türkiye dışişleri bakanı açıklama