Suudi Arabistan, Yemen'de Savaşı Sonlandıracak Barış Teklifi Sundu

TAKİP ET

Suudi Arabistan, İran destekli Husilerin de kabul etmesi şartıyla altı yıldır devam eden savaşı sona erdirmek için barış önerisinde bulundu.

Suudi Arabistan, İran destekli Husilerin de kabul etmesi halinde savaşı sonlandırmak için Yemen'de Birleşmiş Milletler gözetiminde bir barış önerisinde bulundu.

Suudi Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Girişim, kardeş Yemen halkının insanlık acısını sona erdirmeyi ve Suudi Arabistan Krallığının kapsamlı siyasi çözüme ulaşma çabalarına verdiği desteği ortaya koyuyor" denildi.

Riyad'ın önerisinde ülke genelinde ateşkesin yanı sıra başkent Sanaa'daki havaalanının yeniden açılması ve bazı noktalardaki deniz/hava ablukasının kaldırılması fikri yer alıyor.

Husiler Teklifi Yetersiz Buldu

 

İran destekli Şii Husi grup, söz konusu öneriyi, 'yeterli' bulmadığını belirterek  "Suudi Arabistan'ın liman ve havalimanlarına yönelik ablukaya son vereceğini ve Arap Koalisyonu tarafından tutulan 14 gemiye izin verileceğini umuyorduk. Havaalanlarının ve limanların açılması insani bir haktır ve bir baskı aracı olarak kullanılmamalıdır" ifadelerini kullandı.

Girişimin yeni bir şey getirmediğini belirten Husiler, özellikle Sana Havalimanı ile Hudeyde Limanı'nın açılmasını ve gemilere izin verilmesini istiyor.

husiler suudi arabistan savaş yemen sonlandırma teklif barış