Suudi Arabistanlı Kadın Hakları Savunucusu Loujain al-Hathloul Serbest Bırakıldı

TAKİP ET

Suudi Arabistanlı kadın hakları savunucusu Loujain al-Hathloul, ülkesinde 3 yıl hapis yatmasının ardından serbest bırakıldı.

Mayıs 2018’de Suudi Arabistan'da gözaltına alınan ve aynı yılın Aralık ayında 6 yıl hapis cezası ile yargılananan Loujain al-Hathloul 3 yıllık hapis hayatının ardından serbest bırakıldı. Birleşmiş Milletler (BM) insan hakları uzmanları, 31 yaşındaki Hathloul’un yargılanmasını terörle mücadele yasaları kapsamında "gayri meşru" olarak nitelendirmiş, Suudi Arabistan mahkemesi, Hathloul’un halihazırda çoğunu yatmış olduğu cezasını 2 yıl 10 ay daha ertelemiş ve ek olarak 5 yıllık seyahat yasağı kararı almıştı.

Hathloul’un ailesi tarafından yapılan açıklamada, Hathloul’un yaklaşık 3 yıl hapis yatmasının ardından, serbest bırakıldığı kaydedildi. Hathloul’un kız kardeşi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kadın aktivistin resmini paylaşarak, "Loujain evde" ifadesini kullandı.

İnsan hakları grupları ve Hathloul’un ailesi, kadınların araba kullanması ve Suudi Krallığın erkek vesayet sistemini sona erdirmek için kampanya yürüten Hathloul’un, hapiste elektrik şoku, basınçlı su ile havasız bırakılarak sorgu, kırbaç ve cinsel taciz dahil olmak üzere birçok işkenceye maruz kaldığına dikkat çekti.

Suudi yetkililer ise ailenin suçlamalarını reddederken, aile tarafından dün yapılan açıklamada, temyiz mahkemesinin Hathloul'un hapishanede işkence gördüğü iddiasını delil yetersizliği gerekçesiyle reddettiğini kaydetti.

Loujain al-Hathloul Suudi Arabistan aktivist kadın hak savunucu serbest