Milyar Dolarlık Anlaşmalardan Sonra Bakanlıklardan Suudilere 'Milli Gün' Kutlaması

TAKİP ET

Cemal Kaşıkçı cinayeti sonrasında Suudi Arabistan Türkiye'ye resmi olmayan bir boykot uygulamış, Erdoğan, cinayetin faili olarak Bin Selman'ı işaret etmiş ve pandemi sonrası hac ibadeti Suudi Arabistan tarafından Türk vatandaşlarına yasak olarak kalmaya devam etmişti. Bugün Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı, Suudi Arabistan'ın milli gününü kutladı.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin organları Suudi Arabistan Krallığı'nın Milli Günü'nü sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlar ile kutluyor. Dışişleri Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı, sosyal medyada bulunan resmi hesaplarından yaptıkları paylaşımlar ile kutlamalarını gerçekeleştirdiler.

Her iki bakanlıkta, ekonomi bozulmadan önce ve özellikle Cemal Kaşıkçı cinayeti sonrasında Türkiye ile yaşanılan diplomatik krizi derin noktalara inen, AKP'li Cumhurbaşkanı'nın bizzat hedef gösterdiği Suudi Arabistan Krallığı'nı ''Kardeş ülke'' olarak niteleyerek kutlamalarını gerçekleştirdi.

 

Kardeş #SuudiArabistan Krallığı’nın Milli Günü kutlu olsun!

Cemal Kaşıkçı Cinayeti 

Şeriatçı Suudi rejiminin karşısında bulunan gazeteci Cemal Kaşıkçı, 2 Ekim 2018 tarihinde İstanbul'daki Suudi Arabistan Konsolosluğu'nda katledilmişti.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise bu vahşice ve tasarlanarak işlenen cinayeti bizzat ele almış, Suudi Arabistan ve bilhassa bugünün Kral’ı, dönemin Veliaht Prensi Bin Selman'ı hedef gösteren ciddi açıklamalarda ve iddialarda bulunmuştu. Erdoğan o dönemde sürece ilişkin tavrını net bir şekilde ortaya koymuş ve "Unutulmamalıdır ki bu cinayet Türkiye toprakları içinde gerçekleşti. Kimse bu meselenin kapatılacağını aklından dahi geçirmesin" ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan'ın 'şehit' ilan Cemal Kaşıkçı'nın nişanlısı Hatice Cengiz ise Erdoğan'ın bu tavrına yönelik olarak, "Nişanlımın katillerinin davasında adaletin yerini bulacağı konusunda önce Allah'a sonra size güveniyorum. Türkiye'nin evladı olduğu için gurur duyuyorum" şeklinde güvenini ve duyduğu gururu belirtmişti.

Erdoğan, Cinayetin Faili Olarak Bin Selman'ı İşaret Etti

Recep Tayyip Erdoğan, Kaşıkçı cinayeti süreci devam ederken konu hakkında yaptığı konuşmaları azaltmadığı gibi yeni söylemlerle eklemeler yapmaya devam etti. Erdoğan bu konudaki ısrarını ''Biz, hem Türkiye'de devam eden kriminal soruşturma hem de Cemal'in ailesi ve sevdikleri için büyük önem taşıyan bu soruları sormaya devam edeceğiz." sözleriyle tasdikledi.

Erdoğan bu ısrarını devam ettirirken cinayetin failini de işaret etmekten geri kalmadı. AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'a göre Cemal Kaşıkçı cinayetinin faili bugünün Kral'ı, dönemin ise Veliaht Prens'i Muhammed bin Selman'dı. Erdoğan, Bin Selman'ı işaret ettiği konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Bunun failinin kim olduğu bana göre belli. Biz ses kayıtlarından şunu da öğrendik, gelenlerin içinde şu andaki Veliaht Prens'in en yakınında olanlar bu işin aktif rol üstlenicisi. Aldığı talimatı yerine getirenler orada. İpe un serdiler, bilgiyi İstanbul Başsavcısı'na vermediler. Çünkü fail ortada, bunu biliyorlar. Yardım yataklık yapan da yanında." 

Suudilerden Türkiye'ye Boykot

Süreç devam ederken, Erdoğan'ın söylemleri keskinleşirken ve iki ülke arasındaki kriz derinleşirken Suudi Arabistan bir hamle yaparak Türkiye'ye resmi olmayan bir boykot uyguladı. 

Suudi vatandaşlarına Türkiye'ye gitmemeleri ve Türkiye'den gayrimenkul almamaları çağrıları yapılırken, Türk ihracatçılar da Suudi Arabistan gümrüklerinde kendilerine zorluk çıkarıldığını ve gecikmeler yaşandığını söyledi.

Suudi Arabistan'dan, Türk Vatandaşlarına 'Hac' Yasağı

Ekonomik boykotun yanı sıra bu süreç içerisinde Suudi Arabistan, Türkiye'ye dini olarakta bir boykot uyguladı.

2020'de başlayan Çin Virüsü pandemisinde yasaklanan Hac ziyaretleri de, Türkiye dahil dört ülke dışında tüm ziyaretçilere açılırken Türk vatandaşlarına yasak olarak kalmaya devam etti.

Ekonomik Kriz ile Birlikte 'Kardeş Ülke' Olma Süreci

Ekonomik kriz baş göstermeye başladıkça ve kendini hissettirdikçe hem Suudi Arabistan'a hem de bölgedeki önemli ortağı olan ve daha önce '15 Temmuz Darbe Girişiminin Finansörü' olarak nitelendirilen Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ile hem söylemler yumuşadı hem de ilişkiler tekrar inşa edilmeye başladı.

İki ülkeden de Türkiye'ye üst seviye ziyaretler gerçekleşti ve Türkiye ile BAE arasında, 9 alanda Türkiye'ye doğrudan yatırım içeren anlaşmalar imzalandı. Türkiye ile BAE arasında yapılan anlaşmalar kapsamında 10 milyar dolarlık bir fon tahsis edildi.

Türkiye'de enflasyonun yükseldiği ve TL'deki tarihi değer kaybının devam ettiği bir dönemde, 3 Ocak 2022'de Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) toplantısının çıkışında kendisine "Sayın Cumhurbaşkanım, Suudi Arabistan'a ihracat çözümünü de bekliyorum" diye seslenen bir iş insanına, isim vermeden "Dur bakalım, şu anda Şubat'ta beni bekliyor, söz verdi. Ben de Şubat'ta Suudi Arabistan'a ziyaretimi yapacağım" yanıtını verdi.

'Türkiye'de İşlendi Burada Çözülecek' Denilen Davanın Suudi Arabistan'a Devredilmesi

AKP'li Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın yanıtı gecikmedi. Bozdağ dosyanın Suudi Arabistan'a devri için İstanbul 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne olumlu görüş bildireceklerini açıkladı.
7 Nisan 2022'de, sembolik de olsa Kaşıkçı'nın cinayetiyle ilgili yanıtsız soruları yanıtlaması ve adaleti sağlaması beklenen dava "sanıkların yabancı uyruklu olması nedeniyle yakalama emirlerinin yerine getirilemeyeceği ve ifadelerinin alınamayacağı" gerekçesiyle, cinayet için dava sürecinin çoktan sona erdiği Suudi Arabistan'a devredildi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Nisan ayının sonunda Suudi Arabistan'a bir ziyaret gerçekleştirdi. Bu ziyarette Erdoğan ve Selman'ın sarılmaları dikkat çekti. 

"Kardeş Ülke Suudi Arabistan"

Tüm bu süreçten sonra ise bugün Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin organları tarafından Suudi Arabistan'ın Milli Günü Kutlandı ve 'kardeş ülke' ilan edildi...

suudi arabistan milli gün suudi arabistan milli günü erdoğan kaşıkçı cemal kaşıkçı Kaşıkçı Cinayeti muhammed bin selman