Taksim Dayanışması: Gezi Umuttur, Umut Yargılanmaz

TAKİP ET

Taksim Dayanışması tarafından online olarak yapılan basın toplantısıyla Gezi'nin 21 Mayıs'ta üçüncü kez yargılanacağına dikkat çekilerek tepki gösterildi.

Taksim Dayanışması’ndan yapılan açıklamada, Gezi Davası’nda verilen birleştirme kararına tepki gösterildi. Açıklamada, yargılamanın hukuksuzluğuna dikkat çekildi.

Gezi Davası’nda “yurt dışında oldukları için” dosyaları ayrılan, Can Dündar ve Mehmet Ali Alabora dahil 7 kişinin dosyası yeniden Osman Kavala’nın da yargılandığı ana dava dosyasıyla birleştirilmişti. Davanın 21 Mayıs’ta görülecek duruşması öncesi Taksim Dayanışması tarafından online bir basın toplantısı düzenlendi.

Yapılan açıklamalarda birleştirme kararına tepki gösterildi. Konuşmacılar şunları söyledi:

"Gezi Bu Toprakların Onurlu, Haklı Mücadelesidir"

Davanın avukatı Evren İşler: Gezi’de bir ilk olduğunu söyleyebileceğimiz delile dahi gerek duyulmadan varsayımlar üzerinden Başsavcılığın görüşleriyle yürütülen soruşturmalarla karşı karşıyayız. Daha önce mahkeme Anayasal düzene karşı bir suç işlendiğine dair hiçbir delil olmaması nedeniyle beraat verdi. Bu defa da istinafta dosya çarşıyla birleştirildi. Bir torba davanın başlangıcıyla karşı karşıyayız. İstedikleri dosyayla birleştirsinler bu dosyadan beraat dışında bir karar çıkmayacaktır. Gezi bu toprakların onurlu haklı mücadelesidir.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Şebnem Korur Fincancı: Gezi sürecinde insanların yaşamını yitirdiği polis saldırılarıyla karşılaştık ve o dönem emri ben verdim diyen bir başbakan vardı. Eğer bir dava açılacaksa iktidara açılmalıdır. Asıl sorumlular oradadır. Bizim yaşamımıza demokratik haklarımıza yönelik saldırıları kabul etmediğimiz hatırlamalıyız. Ülkedeki tek adam rejimini kabul etmiyoruz.

Gezi Davası’nda sanık olarak yargılanan Tayfun Kahraman: Gezide yargılanan bizler nezdinde gezinin yarattığı değerler ve kolektif ruhtur. Daha önce de yargılandık. Mahkeme bizim haklılığımızı teslim etti beraatımızı verdi. Yeniden yargılama süreciyle karı karşıyayız. Bir toplumsal hareketin yargılanması iktidar nezdinde meşru olabilir ama toplum vicdanında değil.

"Gezi Bize Bugün Yaşatılmak İstenen Türkiye'ye İlk Büyük İtirazdır"

 DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu: Gezi demokratik bir mücadeledir” diyen Çerkezoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Gezi’nin yeniden yeniden yargılanmaya çalışılmasının nedeni de gözdağı vermektir. Bir baskının bir sindirmenin parçasıdır. Gezi ise haklı ve onurlu bir direniştir. Gezi aslında bize bugün yaşatılmak istenen Türkiye’ye ilk büyük itirazdır. Gezinin bu kimliği asla yargılanamaz karalanamaz. Gezi demokratik ve barışçıl bir süreçtir. Geziye sahip çıkmaya devam edeceğiz.

KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen: Bireyleri cezalandırılarak Gezi’nin cezalandırılması pratiği ortaya çıkıyor. Gezinin cezalandırılmasına itibarsızlaştırılmasına izin vermeyerek mücadeleye devam edeceğiz.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz: Aynı suçtan kişilerin iki kez yargılanmasını bırakın 3 kez yargılanmaya çalıştığı bir ülkede yaşıyoruz. Siyasi iktidar her defasında hedef aldığı Gezi’yi kriminal bir dava göstermek için arkadaşlarımızın beraat etmesini istemiyor. Yargıyı da bu doğrultuda araç olarak kullanıyor. Oysa ki Gezi Direnişi onurlu bir halk hareketidir. Başta siyasi iktidar olmak üzere kimsenin gezide kaybettiğimiz arkadaşlarımızın anılarını kirletmek haddine değildir. Kendinden olmayan herkesi terörist ilan eden kendisine yönelik tüm eleştiri ve eylemleri terör eylemi gören siyasi iktidar hukuku da bu kirli propagandasının bir aparatı haline getirmiştir.

 

gezi parkı DİSK Can dündar osman kavala taksim dayanışması mehmet ali alabora