Taliban 2001'de Yıktığı Buda Heykellerini Ekonomik Kriz Gerekçesiyle Turizme Açıyor

TAKİP ET

Şeriatçı terör örgütü Taliban, şeriata aykırı olduğu gerekçesiyle yıktığı Buda heykellerinin kalıntılarını turizme açıyor.

Aykırı'nın haberine göre şeriatçı terör örgütü Taliban, şeriata aykırı olduğu gerekçesiyle yıktığı Buda heykellerinin olduğu bölgeyi turizme açtı ve tur biletleri satmaya başladı.

Vilayetin başkenti Bamyan'da bulunan iki tane dev Buda heykeli, Taliban'ın kurucusu Muhammed Ömer'in emriyle 2001 yılında yıkılmıştı. Taliban, uluslararası kamuoyundan yapılan çağrılara rağmen put addedilen Buda heykellerini patlayıcılarla ve roketatarlarla yerle bir etmişti.

ABD'nin de çekilmesiyle birlikte daha da derinleşen ekonomik krizden çıkış yolları arayan Taliban, Bamyan Vilayeti'nde 6. yüzyıldan kalma bu Buda heykellerinin yok edildiği bölgeden turizm faaliyetleri ile gelirini arttırmak istiyor.

Indepent'in haberine göre Washington Post, derinleşen ekonomik krizden ortaya çıkan mali sıkıntıları hafifletmeye çalışan Taliban'ın bu bölgeyi değerlendirmek istediğini yazdı. 

'Hiç Bombalanmamalıydı'

Taliban yönetiminin Kültür Bakanı Yardımcısı Atikullah Azizi, Washington Post'a "Bamyan ve özellikle de Buda heykelleri, tüm dünya için olduğu gibi hükümetimiz için de büyük önem taşımaktadır" dedi. Azizi, heykellerin yer aldığı bölgenin korunması ve bilet satışlarının takibi için en az 1000 Taliban mensubu teröristin görevlendirildiğini de söyledi.

Bölgenin korunmasında koruma olarak görevlendirilen Taliban mensubu teröristlerden Heyal Muhammed, "Burası ülkemizin kimliğini oluşturuyor. Hiç bombalanmamalıydı" ifadelerini kullandı. 

 Bamyan Valisi Abdullah Serhadi, bölgenin korunması adına elinden geleni yapacağını belirten ve Taliban'ın yıllar önce heykelleri yok etme hamlesi için "İyi bir karardı" diyen Serhadi, heykellerin İslam inancına uygun düşmediğini de belirterek, "Biz Müslümanız. Allah'ın emirlerini takip etmemiz gerekir" ifadelerini kullandı. 

Her Turist Ortalama 57 Dolar Harcıyor

Washington Post'un aktardığına göre Bamiyan şehrinin girişinde kurulan gişelerde Afganlardan 58 sente tekabül eden 29 Afgan Afganisi, yabancı turistlerdense 3,45 dolar giriş ücreti alınıyor. Ayrıca bölgeye hediyelik eşya satan mağazaların kurulması da planlanıyor. 

Taliban'ın Bamyan Vilayeti'ndeki enformasyon ve kültür direktörü Sayfurrahman Muhammedi, geçen yıl çoğu Afgan yurttaşlardan oluşan 200 bin turistin bölgeyi ziyaret ettiğini belirtti. Yetkili her turistin ortalama 57 dolar harcadığına dikkat çekerken, burada yapılacak yenileme çalışmalarıyla bölgenin önemli bir gelir kaynağına dönüştürülebileceğini söyledi.

 

 

taliban afganistan bamyan buda heykeli buda turizm