Taliban: ABD Çekilmezse Ülkemizi Savaşarak Temizleriz

TAKİP ET

Taliban, ABD Başkanı Joe Biden'ın Afganistan'daki barış sürecine dair açıklamalarına yönelik sert bir cevap yayınladı.

Taliban'ın sosyal medya üzerinden yayınlanan açıklamasında, ABD'nin ülkeden tamamıyla çekilmemesi halinde savaşın sürmeye devam edeceği bildirildi. Bildiri, ABD Başkanı Joe Biden'ın geçtiğimiz günlerde yaptığı, Afganistan'dan Mayıs ayında çekilmeyebileceklerine yönelik açıklamaya cevap mahiyeti taşıyor.

Taliban'ın açıklamasında Biden'ın belirsiz açıklamalarının, NATO müttefiklerinin Afganistan'daki varlıklarını sürdürmeye yönelik arzularını yansıttığı, Doha anlaşmasına sadık kalınması gerektiği ifade edildi. Doha mutabakatının aksine şiddet eylemlerini sürdüren Taliban, kendilerinin anlaşmaya sadık kaldıklarını ve ABD'nin de kendileri gibi anlaşmaya uyması gerektiğini vurguladı.

Doha ayında öngörüldüğü üzere Mayıs ayında Afganistan'dan tüm yabancı güçlerin çekilmemesi ihtimalini "Öyle bir hâlde; inançlı, cesur ve mücahit Afgan milletinin bir temsilcisi olan İslam Emirliği, dinini ve ülkesini koruyacak, vatanı kurtarmak için yabancı kuvvetlere karşı cihada ve silahlı mücadeleye devam edecektir"  şeklinde yorumlayan Taliban, ABD'nin çekilmemesi halinde savaşın sürmesinin tamamen ABD'nin mesuliyeti olacağını açıkladı.

Doha Anlaşması

Anlaşmayla ABD, Afganistan'dan 14 ay içinde bütün güçlerini çekmeyi taahhüt etmiş, bu kapsamda ülkedeki 5 büyük askeri üssü kapatarak güçlerinin tamamına yakınını geri çekmiş, asker sayısı yaklaşık 13 bin iken yalnızca 2 bin 500 asker kalmıştı.

Uzmanların, ABD'nin çekilmesi halinde Kabil hükümetinin birkaç ay içinde çökeceği ve ülkenin tamamen Taliban'ın insafına kalacağına yönelik uyarılarının ardından Joe Biden "1 Mayıs'a kadar askerlerimizin tamamını çekmemiz taktiksel nedenlerle zor duruyor ancak burada uzun süre kalmaya niyetimiz olmadığını söyleyebilirim" demişti. Doha Anlaşması'nın ardından şiddet eylemlerine ara vermeyen Taliban ise ABD'yi suçlamaya devam ediyor.

Taliban ABD Çekilmezse Ülkemizi Savaşarak Kurtarırız temizleriz