Taliban: BM Yardımları Halka 'Tamamen Şeffaf Biçimde' Ulaştırılacak

TAKİP ET

Birleşmiş Milletler (BM), Afganistan'da kıtlık yaşanması ihtimaline karşılık 1,2 milyar avroya yakın yardım yapma kararı almıştı.

Birleşmiş Milletler'in (BM) sözünü verdiği yardımlara ilişkin olarak başkent Kabil'de düzenlenen basın toplantısında açıklama yapan Taliban'ın Dışişleri Bakan vekili Emirhan Muttaki, "İslam Emirliği bu yardımın tamamen şeffaf bir biçimde ihtiyaç sahibi halka ulaştırılması için elinden gelenin en iyisini yapacaktır" diye konuştu.

Birleşmiş Milletler bağışçılarından Afganistan'a yönelik insani desteği sürdürmelerini isteyen Muttaki, "Amerika büyük bir ülke, gönlünün zengin olduğunu göstermeli" diyerek ABD'nin cömert davranmasını beklediklerini söyledi.

ABD'ye çekilme sürecinde ve tahliye esnasında yardımcı olduklarını belirten Muttaki, teşekkür beklediklerini ancak ABD'nin teşekkür etmek yerine Afganistan'a karşı yaptırım tehdidinde bulunduğunu kaydetti.

Türkiye İle İrtibat Halindeyiz

Muttaki bunun yanında "Türkiye'den beklentimiz Afganistan halkının yanında olması ve Afganistan'ın altyapı çalışmalarına, özellikle Kabil havalimanının yeniden inşa edilmesi konusunda yardım etmesi. Bu konularda Türkiye ile irtibat halindeyiz. En yakın zamanda görüşmelerimiz sonuçlanabilir" dedi.

Birleşmiş Milletler'in Afganistan'a destek amacıyla düzenlediği konferansa katılan ülkeler toplamda 1 milyar 200 milyon avroya yakın yardım yapılması kararlaştırılmış, Almanya ve Fransa 100'er milyon avro destek vermeyi vadederken ABD ise 60 milyon dolar yardım taahhüt etmişti.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres bağışlara ilişkin yaptığı açıklamada Taliban'ın BM'ye yazılı güvence verdiğini belirterek "Taliban, yalnızca bölgenin tamamına erişimimizi garanti etmekle kalmayıp, aynı zamanda güvenli olmayan bölgelere ulaşan BM konvoylarına güvenlik sağlamayı taahhüt etti. Bu nedenle personelimizin güvenliği ile ilgili temel endişemiz dikkate alındı ve biraz cesaretlendirdiler" demiş, toplanan bağış miktarının kendisinin beklentilerini tam olarak karşıladığını ifade etmişti.

Taliban BM Yardımları Halka Tamamen Şeffaf Biçimde Ulaştırılacak