Taliban: Çin Afganistan'ın İmarında Büyük Bir Rol Oynayabilir

TAKİP ET

Taliban'dan Çin Komünist Partisi'ni çok sevindirecek bir açıklama geldi.

Taliban Sözcüsü Süheyl Şahin, Çin menşeli yayın kuruluşu CCTV'ye yaptığı açıklamada Afganistan'ın yeniden imarında Çin'in "büyük bir rol üstlenebileceğini" söyledi.

"Çin, dev ekonomisi ve kapasitesiyle büyük bir ülke. Afganistan’ın yeniden inşasında büyük rol oynayabilir" diyen Şahin, bu desteklere muhtaç olduklarını belirtti.

Dünya ülkelerini Taliban'ı tanımaya davet eden Şahin, Taliban'ın Afganistan halkına dayatılan bir yönetime karşı halkın başkaldırısını temsil ettiğini ve bunun da Taliban'ın kuracağı hükümeti meşru kıldığını iddia etti.

Uluslararası toplumu Taliban'ı diplomatik olarak tanımaya çağıran Şahin, dünya ülkelerinin Taliban'ın kadın haklarına bakışına yönelik eleştirilerine yanıt olarak kadınların eğitim ve çalışma haklarının korunacağını ileri sürdü.

Çin'den Taliban'a Yönelik Olumlu Açıklamalar

Çin'den Taliban'a yönelik olumlu açıklamalar gelmiş, Taliban henüz Kabil'i ele geçirmeden kurulacak olan yeni hükümetin Çin tarafından tanınacağı açıklanmış  son olarak ise Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi Taliban'la çalışmaya hazır olduklarını söylemişti.

Bunun yanında Çin Komünist Partisi, Doğu Türkistan'da uygulamakta olduğu soykırıma kılıf olarak uzun yıllardır "radikal İslamcılık" iddiasını kullanıyor.

ÇKP'nin uyguladığı soykırıma son vermesi için yapılan her uluslararası çağrıya Uygur Türklerine soykırım yapmadıkları ve "mücadele edilenin radikal İslamcı terörizm olduğu" iddiasıyla yanıt veriyor.

Taliban Çin Afganistan'ın İmarında Büyük Bir Rol Oynayabilir