Taliban: Kadın Hakları Şeriata Göre Olacak

TAKİP ET

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, ülkeyi ele geçirmelerinin ardından bir basın toplantısı düzenledi.

Kabil hükümetinin düşüşünün ardından ilk defa basın toplantısı düzenleyen Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, 20 yıllık mücadele sonucunda "üllkelerini özgürleştirip yabancıları kovduklarını" söyledi.

Bunun tüm Afgan ulusu tarafından gurur sebebi olduğunu söyleyen Mücahid, genel af kararı verildiğini belirterek "Bize karşı savaşan herkesi affettik. Düşmanlıklar sona ermeli. Hiç bir iç ya da dış düşman istemiyoruz" diye konuştu.

Kabil'de kaos istemediklerini belirten Mücahid, "Planımız Kabil'in kapılarında durup, geçiş sürecinin yumuşak bir şekilde tamamlanmasıydı. Ancak bir önceki yönetim öyle iktidarsızdı ki, güvenlik güçleri güvenliği sağlayabilmek için hiçbir şey yapamadı. Biz bir şeyler yapmalıydık. Kabil sakinlerinin güvenliğini sağlamak için kente girmeliydik" ifadelerini kullandı.

Uluslararası topluma kimseniin zarar görmeyeceğine yönelik güvence veren Mücahid, "Dini ilkelerimize göre hareket etme hakkımız var. Diğer ülkelerin farklı yaklaşımları, kuralları ve düzenlemeleri var. Afganlar'ın da değerlerimiz uyarınca kendi kurallarına ve ve düzenlemelerine sahip olma hakkı var" dedi.

Kadın Hakları Şeriata Göre Olacak

"Şeriat düzeni altında kadın haklarına bağlıyız" diyen Sözcü, kadınların çalışmasına ve eğitim almasına "kendi çerçevelerinde" müsade ettiklerini söyledi.

Yabancı güçlere çalışanlara intikam hissiyle yaklaşılmayacağını söyleyen Taliban, Burada büyüyen gençler, onların gitmesini istemiyoruz. Onlar bizim değerlerimiz. Hiç kimse kapılarını çalıp, kimler için çalıştıklarını sormayacak. Güvende olacaklar. Kimse onları sorgulamayacak ya da kovalamayacak" diye konuştu.

Hükümetin kurulmasından sonra yasaların duyurulacağını belirten Sözcü, "20 yıl önce de, şimdi de ülkemiz Müslüman bir ulus. Ama deneyim, olgunluk ve vizoyna gelince, şimdiki halimizle 20 yıl öncesi arasında büyük bir fark var. Atacağımız adımlar arasında bir fark var. Bir evrim süreci oldu" dedi.

Sözcü, Afganistan topraklarının El Kaide ve benzeri örgütlere açılmayacağını ekledi.

Taliban Kadın Hakları Şeriata Göre Olacak