Taliban, Kadın Memurlardan Yerlerine Geçecek 'Erkek Akraba' Önerisi İstedi

TAKİP ET

Afganistan'da yönetimi ele geçiren şeriatçı terör örgütü Taliban yönetimi, Maliye Bakanlığı'nda çalışan kadınlardan, işten kovabilmek için yerlerine erkek akrabalarını önermelerini istedi.

Afganistan'da iktidarı ele geçiren şeriatçı terör örgütü Taliban’ın, Maliye Bakanlığı’nda çalışan kadınlardan, kendi yerlerine işlerini yapacak erkek akrabalarını göndermelerini istediği ortaya çıktı.

Taliban iktidarı ele geçirdikten sonra, Afganistan’da yaklaşık 1 yıl önce kadın kamu sektörü çalışanları devlet işlerinden menedildi ve evde kalmaları söylendi. Bu tarz pozisyonlarda çalışan kadınlar Taliban iktidara geldikten sonra evlerine gönderildi.

The Guardian'a konuşan bir kadın, Taliban yetkililerinin "ofiste iş yükünün artması" nedeniyle kendi pozisyonları için erkek akrabalarını tavsiye etmelerini istediklerini belirtti.

The Guardian'ın haberine göre ismini vermek istemeyen 37 yaşındaki Maliye Bakanlığı çalışanı bir kadın, 15 yıldan fazla süredir çalıştığı birimin İK departmanından bir telefon aldığını belirtti ve "İşten kovulabilmem için bakanlıkta yerime bir erkek akrabamı önermem istendi" dedi.

İşletme alanında yüksek lisans yapmış olan kadın, hayal kırıklığıyla dolu sesiyle bakanlıkta 15 yıldan fazla bir süredir çalışıp daire başkanlığına yükseldiğini söyledi. "Benim yerime başka birini nasıl kolayca önerebilirim? Benim kadar verimli çalışabilecek mi?" diye sordu.

Kadın şunları da ekledi:

"İktidara geldiklerinden beri, Taliban benim rütbemi düşürdü ve maaşımı 60 bin AFN’den 12 bine düşürdü. Oğlumun okul masraflarını bile karşılayamıyorum. Bunu sorguladığımda, bir yetkili bana kabaca ofisinden çıkmamı söyledi ve bunun pazarlık konusu bile olmadığını belirtti."

Kadın, finans departmanından benzer çağrılar alan en az 60 kadın meslektaşının olduğunu söyledi ve meslektaşlarıyla birlikte Taliban'ın politikasını protesto etmek için seferber olduklarını iletti. Kadın, "Bu düzeni kabul etmiyoruz, değiştirmeleri için çalışacağız. Bakanlığın kadın çalışanlarından oluşan bir grup oluşturduk. Şu anda müzakere halindeyiz ve bizi duymazlarsa bunu göstereceğiz" dedi.

taliban afganistan kadın memurlar