Taliban, Kadın Öğrencilerin Üniversiteye Gidebilme Şartlarını Açıkladı

TAKİP ET

Taliban, kadın öğrencilerin Afganistan sınırları içerisinde hangi şartlar altında üniversite okuyabileceğini açıkladı.

15 Ağustos'ta Afganistan yönetimini ele geçiren Taliban'ın kadınlar üzerindeki işkenceleri sürerken, ülkede hak ihlalleri sınır tanımamaya devam ediyor.

Kadınların burka giymesini zorunlu hale getiren ve kadınları çeşitli işkencelerle evde tutan Taliban, okumak isteyen kadın öğrenciler için bazı şartlar belirledi. Yalnızca kurallara uyan kadınların üniversite eğitimi alabileceğini belirten Taliban’ın Yüksek Öğrenim Bakanı Abdul Baqi Haqqani, kadınların  üniversiteye gidebileceklerini ancak erkeklerle birlikte aynı sınıflarda bulunamayacaklarını ve erkek hocalardan ders alamayacaklarını belirterek, "Afganistan halkı, kadın ve erkek karışık bir ortamda olmadan şeriat kanunları ışığında yüksek öğrenimlerine güvenlik içinde devam edecek” dedi.

Taliban yetkilileri yeni kuralların İslami şeriat yasalarına dayanacağını belirtirken kadınlar bu hakların da zamanla ellerinden alınacağını düşünüyor. 

Haqqani, müfredatın da değiştirileceğini vurgulayarak; yeni müfredatın İslami, makul, milli ve tarihi değerlere uygun olması için şekillendirileceğini ifade etti. 

taliban kadın kız öğrenci üniversite şart müfredat